Ciastka z żurawiną, bryndzą i tymiankiem
Składniki na deser: Ciastka z żurawiną, bryndzą i tymiankiem
– słoiczek Żurawiny staropolskiej
– 50 g bryndzy
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 1 jajko
– tymianek
– pieprz czarny świeżo mielony
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozwijamy na papierze do pieczenia i lekko wałkujemy, po czym kroimy je w prostokąty, a każdy z nich smarujemy odrobiną roztrzepanego jajka. Na tak przygotowanie ciasto nakładamy po łyżeczce żurawiny, rozkruszamy bryndzę, oprószamy pieprzem i tymiankiem.
Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku aż ciasteczka się zezłocą.
W tym przepisie została użyta Żurawina staropolska nagrodzona tytułem TOP PRODUKT (ZPOW VITAPOL).
Komentarze
ciekawe połączenie smaków
Chciałam to samo napisać.
bryndza i ciastka mi się trochę kłócą
Bryndza ? Hm : p
Bardzo ciekawe połączenie 🙂 Chętnie bym spróbowała 🙂
Oryginalne te ciasteczka.
Jestem uzależniona od żurawiny
wygląda super 🙂
Oj chyba te ciasteczka nie dla mnie połączenie tych składników to nie mój smak
Faktycznie ciekawe połączenie smakowe 🙂 Uwielbiam oscypki z żurawiną, więc ten miks też z pewnością przypadłby mi do gustu. Może kiedyś wypróbuję ten przepis 🙂
To nawet może być dobre. Wielokrotnie jak byłam w górach tam górale bryndze podają na różne sposoby i z różnymi dodatkami. A tu ciasto francuskie jest przecież niesłodzone, więc jak najbardziej pasuje do reszty składników.