Mazurek z kremem serowo-cytrusowym i bakaliami
Szukając przepisów na Wielkanoc, warto przypomnieć sobie o tradycji pieczenia mazurków. Przepis na ten mazurek jest bardzo łatwy i szybki. Przekonaj się!
Składniki na Mazurek z kremem serowo-cytrusowym i bakaliami
-mąka Lubella Puszysta Tortowa 500g
-masło 250g
-cukier puder 100g
-cukier kryształ 100g
-jajko 1 sztuka
-żółtka 2 sztuki
-sól szczypta
-proszek do pieczenia szczypta
-serek kremowy 500g
-cukier waniliowy 1 opakowanie
-śmietana 36% 150g
-cukier 50g
-skórka z cytryny i pomarańczy
-mieszane bakalie 1 opakowanie
Sposób wykonania
- Wymieszaj pokrojone na kawałki masło z cukrem pudrem i cukrem zwykłym. Dodaj jajko oraz żółtka i wymieszaj. Dodawaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy. Rozwałkuj ciasto i piecz w temperaturze 1600C na złoty kolor.
- W międzyczasie: serek zmiękcz łyżką, a śmietanę ubij z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym. Serek wymieszaj z ubitą śmietaną oraz skórkami cytrusów.
- Wyłóż masę serową na upieczony mazurek i udekoruj bakaliami.
Zobacz także inne ciasto – doskonałe na święta wielkanocne:

Wielkanocna strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami
Wielkanocna strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami - przepis na niezwykłe wielkanocne ciasto. Ta strucla nie jest trudna do wykonania - sprawdź ten przepis. Gwarantujemy , że dodasz go do swoich ulubionych przepis ów na
Komentarze
Wygląda pysznie 🙂
Ciekawa góra ciasta.
Świetny;) Ja coś ostatnio nie mam weny na wypieki…..mam nadzieję że mi to szybko minie 😉
Mazurki to nie moja bajka
Mazurki to też nie moja bajka, zresztą podobnie jak wszelkie inne wypieki 🙂
U mnie w domu raczej nie robi się mazurków, a szkoda 🙁 Może czas zapoczątkować tę tradycję? Ten z przedstawionego przepisu wydaje się być obłędny! <3
Od zawsze chciałam zrobić mazurka na Wielkanoc , ale jakoś od dzieciństwa mi wpajali , że to niedobre , przesłodzone , że u nas się nie robi , ale teraz jak mam swój dom może w końcu zrobię na któreś święta 🙂