Kruche faworki z piekarnika – jak je przygotować?

Robiły je nasze mamy i babcie, dlatego wielu osobom do dziś kojarzą się ze smakiem dzieciństwa. Poszukujecie przepisu na kruche faworki z piekarnika? Przychodzimy z pomocą! Tłusty Czwartek już za dwa tygodnie, więc przed jego nadejściem warto go wypróbować, by mieć pewność, że sprawdzi się w dniu „słodkiego szaleństwa”.

Spis treści:

kruche faworki z piekarnika

Kruche faworki z piekarnika – lepsze od smażonych?

Popularne chrusty to „must have” na Tłusty Czwartek. Faworki zwykle są smażone na głębokim tłuszczu i cały proces jest dość czasochłonny. Do tego taka metoda ich przyrządzania raczej nie należy do zbyt dietetycznych. Tłuszcz wnika bowiem w ciasto sprawiając, że chrusty są jeszcze bardziej kaloryczne. Dlatego jeśli zależy nam na tym, aby ich pałaszowanie nie skończyło się dla nas wzrostem kilogramów zdecydowanie lepiej wybrać kruche faworki z piekarnika. Poza tym za ich przyrządzeniem przemawia też fakt, że ich przygotowanie zajmuje o wiele mniej czasu w porównaniu z tymi przygotowywanymi na głęboki oleju i nie trzeba ich odsączać na papierowym ręczniku. Warto zatem spróbować, bo smakiem niewiele różnią się one od tych smażonych. A zapach unoszący się podczas pieczenia? Zdecydowanie lepszy niż ten uzyskany poprzez smażenie klasycznych chrustów na tłuszczu, którego trudno pozbyć się szybko z pomieszczeń.

Pączki i chrusty – podpowiadamy, jak przygotować popularne przekąski na Tłusty Czwartek

Pączki i chrusty – podpowiadamy, jak przygotować popularne przekąski na Tłusty Czwartek

Tłusty czwartek to jedno z najważniejszych świąt karnawałowych w Polsce. Obchodzony jest w ostatni czwartek przed rozpoczęciem okresu Wielkiego Postu. Jest to czas, w którym Polacy rozkoszują się słodkościami, a zwłaszcza pączkami. Historia tłustego czwartku w Polsce sięga średniowiecza. Wtedy to chrześcijanie przestrzegali postów i wstrzemięźliwości od mięsa, tłustych potraw i słodyczy w okresie Wielkiego Postu. Ostatni czwartek przed rozpoczęciem postu był okazją, by spożyć wszystkie pozostałe zapasy tłustych i słodkich produktów, aby nie marnować żywności i przygotować się na 40 dni postu.

kruche faworki z piekarnika na stole

Chocolate con churros – czyli tłusty czwartek w hiszpańskim stylu

Chocolate con churros – czyli tłusty czwartek w hiszpańskim stylu

Choć sugerujemy nie zmieniać tłustego czwartku na np. wtorek, to zachęcamy do wypróbowania w tym roku zupełnie innego przysmaku - hiszpańskich Chocolate con churros - czyli hiszpańskich pączków.

Przepis na najbardziej kruche faworki z piekarnika

Dziś podajemy Wam na tacy przepis na na pyszne chrupiące chrusty, które zrobicie w niecałą godzinę. Ich niebywałą kruchość gwarantuje duża zawartość żółtek. Dobra wiadomość jest taka, że do ich wykonania  potrzebne jest tylko kilka podstawowych składników, a samo przyrządzenie jest dziecinnie proste. Zatem zaczynamy!

Składniki:

500 g mąki pszennej

200 g śmietany 18%

pół szklanki cukru pudru

cukier wanilinowy

100 g masła

6 żółtek

szczypta soli

Przygotowanie:

  1. W misce połącz przesianą wcześniej mąkę wraz cukrem, szczyptą soli i pokrojonym w pióra masłem.
  2. Dodaj żółtka i energicznie wyrób ciasto. Powinno być miękkie i gładkie.
  3. Powstałe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
  4. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je. Powinno być ono cienkie, na ok. 3 mm.
  5. Pokrój ciasto na paski o szerokości ok. 5 cm i na środku każdego z nich zrób małe pionowe nacięcie.
  6. Przepleć jeden koniec ciasta przez wykonany wcześniej otwór, aby powstał charakterystyczny kształt chrusta.
  7. Faworki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika ustawionego na temperaturę 180 stopni na ok 10 minut.
  8. Kiedy nabiorą złocistego kolorytu wyjmij je z piekarnika, pozostaw do wystygnięcia, a następnie oprósz cukrem pudrem i odrobiną cukru wanilinowego.

Z czym podawać faworki?

Chrupiące faworki to ten rodzaj przekąski, którą można jadać zarówno na sucho np. z cukrem pudrem, jak i z wykorzystaniem słodkich sosów np. karmelowego czy czekoladowego. Wyśmienicie smakować będą także maczane w dipie ze śmietany, cukru i cynamonu. Dla przełamania słodkiego smaku warto do nich podać czarną kawę lub herbatę. Co ciekawe, faworki w wersji wytrawnej, czyli bez dodatku cukru podawać można także z hummusem. Sprawdzą się też dipy np. czosnkowy czy miętowy.

faworki z cukrem pudrem

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (27 głosów, średnia: 4,85 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. ewalub  26 stycznia 2024 08:57

    nie jest to mój ulubiony smakołyk

    Odpowiedz
  2. mswitalska1985  26 stycznia 2024 10:28

    Nie przepadam za faworkami, wolę pączki 😊

    Odpowiedz
    • janka1312  29 stycznia 2024 19:13

      ja tak samo:)

      Odpowiedz
  3. agasam9  26 stycznia 2024 20:03

    moja siostra robi najlepsze na świecie 🙂

    Odpowiedz
  4. macierzanka  26 stycznia 2024 20:42

    Zrobię takie faworki z piekarnika,przedtem smażyłam na głębokim tłuszczu.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany