Grillowane owoce – 3 top pomysły na lekkie potrawy z grilla

Lubicie potrawy z grilla? Z pewnością w większości  przypadków odpowiedź jest twierdząca. Wśród grillowanej karkówki,  kiełbas czy innych mięs coraz częściej kładziemy obok nich warzywa, sery czy pieczywo. Dzisiaj proponujemy, aby dołożyć także owoce i bakalie.  Możecie je wykorzystać jako ciepły deser po posiłku lub mogą grać pierwsze skrzypce na grillowym ruszcie. Oto przepisy na lekkie potrawy lub desery z grilla, którym trudno się oprzeć!

Grillowana gruszka z kremowym serem i chrupiącym, orzechowym akcentem

fot. bakalland

Składniki:

4 gruszki
75 g Orzechów włoski Chandler Bakalland
125 g sera camembert
świeża rukola
syrop z agawy

Sposób wykonania:

Ser camembert zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na rozgrzanym ruszcie. Gruszkę kroimy w ósemki i kładziemy na grillu obok sera. Po zrumienieniu gruszek przekładamy je na talerze wyłożony świeżą, umytą rukolą. Posypujemy orzechami włoskimi. Całość polewamy syropem z agawy. Ser pleśniowy odwijamy z folii aluminiowej i układamy na gruszkach. Po przekrojeniu skorupki roztopiony ser rozleje się po słodkich gruszkach stanowiąc smaczny kontrast smaków.

 

Glazurowany ananas z serkiem kremowym i orzechami pinii

fot. bakalland

Składniki:

1 duży ananas
75 g Orzechy pinii Bakalland
1 opakowanie naturalnego serka kremowego
5 łyżek miodu
szczypta cynamonu
świeża melisa
połówka cytryny

Sposób wykonania:

Obieramy ananasa i wydrążamy środek. Kroimy miąższ w grube plastry i smarujemy je przy pomocy pędzelka miodem. Układamy na rozgrzanym ruszcie. Gdy zacznie się rumienić, przekładamy na drugą stronę. W tym czasie łyżką nakładamy serek kremowy, aby miał szansę delikatnie rozpuścić się na rozgrzanym ananasie. Po zarumienieniu drugiej strony przekładamy na talerz, posypujemy orzechami pinii i przyozdabiamy listkami świeżej melisy. Polej sokiem cytryny, aby przełamać słodki smak dania.

Sałata z brzoskwiniami BBQ

fot. bakalland

Składniki:
1 kg świeżych brzoskwini
opakowanie świeżego szpinaku
100 g sera koziego
75 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
ocet balsamiczny

Sposób wykonania:

Brzoskwinie przekrawamy na połówki i usuwamy pestki. Układamy na rozgrzanym ruszcie. Na talerzu wykładamy świeży, umyty szpinak, na nim kładziemy ugrillowane owoce. Całość posypujemy orzechami włoskimi, rozdrobnionym serem kozim i polewamy octem balsamicznym.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (192 głosów, średnia: 4,43 z 5)
loading... zapisuję głos...