Ananasowy napój chłodzący

źródło: www.pixabay.com

Składniki na: Ananasowy napój chłodzący

  • 2 świeże ananasy
  • 175g cukru
  • 1 łyżka suchych drożdży
  • 1.5 l wody
  •  Podawaj z: 1 cytryna pokrojona na plasterki, garść malin, cząstki ananasa

Sposób przygotowania:

Odetnij zielone części ananasa. Obierz owoce z twardej skóry. Miąższ włóż do lodówki. Skórę ananasa umieść w dużym słoju i dodaj cukier wraz z drożdżami. Szczelnie zamknij słój. Pozostaw do fermentacji w ciepłym miejscu na 24 godziny.

Następnego dnia fermentującą mieszankę przelej przez sito wyłożone gazą. Stałe elementy odrzuć. Pozostaw w lodówce do czasu podania. Przed podaniem dodaj zmrożone kawałki ananasa, maliny i cytrynę.

Przepis pochodzi z programu nadawanego na kanale Polsat Food Network: Przy stole Siby, od poniedziałku do piątku o 6:00 i 6:30

Mangonada – tradycyjny meksykański napój, idealny na gorące dni. Sprawdź, jak go zrobić!

Mangonada – tradycyjny meksykański napój, idealny na gorące dni. Sprawdź, jak go zrobić!

Lubisz dojrzałe mango i wciąż szukasz pomysłów na to, co jeszcze można z niego przygotować? Inspirują Cię kuchnie świata i wypróbowujesz wciąż nowe receptury? Przedstawiamy przepis na meksykańską mangonadę, doskonałą na gorące dni!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (253 głosów, średnia: 4,53 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  22 czerwca 2016 12:18

    A ponoć na upały bardzo dobra jest gorąca przesłodzona herbata

    Odpowiedz
  2. as_sa  22 czerwca 2016 20:55

    Hmmm….tylko po co te drożdże?

    Odpowiedz
  3. monicitia  25 czerwca 2016 21:48

    No ale żeby surowe drożdże?

    Odpowiedz
  4. Jaworka  27 czerwca 2016 11:21

    Ciekawy przepis i na pewno orzeźwiający

    Odpowiedz
  5. nevermind9  27 czerwca 2016 12:47

    brzmi świetnie, muszę tego spróbować, uwielbiam ananasa a takie orzeźwienie przy takich temperaturach na pewno będzie zbawienny, też się zastanawiam po co są drożdże w przepisie.

    Odpowiedz
  6. marra  13 lipca 2016 19:53

    Chętnie bym wypróbowała ten przepis, taki napój wydaje się być idealny na lato, ale po co drożdże ? ;/

    Odpowiedz
  7. sandra  19 sierpnia 2016 13:30

    Napój wydaje się smakowity Ale dziwią mnie te drożdże

    Odpowiedz
  8. Aneta  28 września 2016 14:07

    Na upały w sam raz 🙂 A drożdże chyba do fermentacji?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany