Pikantna karkówka w glazurze z whisky
Składniki na danie: Pikantna karkówka w glazurze z whisky
- 1 kg chudej karkówki wieprzowej
- 1 opakowanie Przyprawy do grilla Knorr
- 100 ml whiskey
- 100 ml Ketchupu Hellmann’s Pikantny
- 100 g cukru brązowego
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 drobno posiekana cebula szalotka
- 1 posiekana ostra papryczka chilli
- 50 ml oliwy
- 100 ml octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szczypta roztartego goździka
- 1 łyżeczka kminu rzymski
- 1 łyżka sosu sojowego
Sposób przygotowania:
- Pokrój mięso w jednocentymetrowe, grube steki, oprósz Przyprawą do grilla Knorr, która podkreśli wyrazisty smak i aromat mięsa, a następnie odstaw w chłodniejsze miejsce na kilka godzin.
- Na rozgrzanej oliwie, podsmaż w garnku posiekany wcześniej czosnek, chilli i cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj cukier i smaż do chwili, aż się skarmelizuje. Dodaj wtedy ocet balsamiczny, łyżkę cynamonu i kminu rzymskiego, sos sojowy i roztarty goździk. Całość gotuj przez około 5 minut, do momentu, aż ocet prawie odparuje. Następnie dodaj ketchup, whisky i gotuj glazurę, aż zgęstnieje.
- Zamarynowane wcześniej steki przełóż do glazury i odstaw następnie do lodówki na przynajmniej 12 godzin. Po upływie tego czasu grilluj mięso na tackach przez około 20 minut, na średnio rozgrzanym grillu, odwracając je co jakiś czas i jednocześnie nakładając na nie pędzelkiem przygotowaną glazurę.

Karkówka z grilla z curry i sosem jogurtowym
Składniki na danie karkówka z grilla z curry i sosem jogurtowym: - 1 kg karkówki - Przyprawa Grill Karkówka Knorr - 1 łyżka curry w proszku - 1 szklanka jogurtu naturalnego - 1 ząbek
Komentarze
Wygląda apetycznie.
Mniam wygląda bardzo apetycznie. Nigdy nie jadłam karkówki przyrządzanej w tej sposób, ale myślę że z przyjemnością bym spróbowała, tylko ten ki\minek i goździki…
uwielbiam pikantne jedzonko, w przeciwieństwie do mojej rodziny niestety 🙂
Ja też lubię pikantne potrawy, a moi rodzice i rodzeństwo jedzą z kolei delikatne potrawy, nawet bez pieprzu. Nie wiem jak ja się uchowałam taka inna 🙂 Za to mój facet zjada jeszcze bardziej pikantne posiłki ode mnie, zawsze sobie jeszcze na talerzu doprawi 🙂
Wygląda apetycznie. Na pewno muszę zrobić i spróbować, bo już od samego patrzenia ślinka cieknie.
Jutro koniecznie muszę wybrać się do sklepu i zrobić na obiad. Mniam!
Takie mięso z pewnością jest pachnące i kruche. Ja czasami marynuje mięso w przyprawach i alkoholu -szczególnie do chińszczyzny i jest bardzo smaczne, a co najważniejsze kruchutkie.
Z chęcią spróbowałabym takiej ostrej karkówki.
Mój wujek to by się ucieszył, gdyby na talerzu pod nos dostał taką karkóweczkę. Ja nie jestem smakoszem tego mięsa, więc nie wypróbuję przepisu.
Takiej marynaty jeszcze nie robiłąm
Ojej, jak to mięsko pięknie wygląda 🙂
No no, ciekawy przepis 🙂 Karkówka + whisky – to chyba wymarzone danie każdego mężczyzny 😀
Sezon grillowy rozpoczęty a karkówka jest częstym gościem więc przepis jak dla mnie jest bardzo ciekawy i w takiej glazurze karkóweczka pięknie będzie wyglądać i wybornie smakować a z whisky jeszcze nie robiłam
Ciekawy przepis na karkówkę. Nie próbowałam jeszcze glazury sporządzonej z whisky, musi mieć ostry smak, bardzo charakterystyczny, może być smaczne.
Pięknie wygląda i na pewno też tak smakuje.
Moje chłopaki uwielbiają karkówkę , a mąż właśnie tak przyrządzoną – na ostro i z dodatkiem whisky 😉 Ja jednak osobiście jestem zwolenniczką lżejszego mięsa drobiowego 😉