Fioletowy sernik z ziemniakami Ube na Wielkanoc

Podbija restauracje i uświetnia wygląd wielu potraw wprowadzając do nich sporą dawkę pozytywnego zaskoczenia. Fioletowy ziemniak Ube podbija serca i zmysły smaku Polaków. Jeszcze bardziej zaskoczyć może fakt, że z powodzeniem można go wykorzystać do Wielkanocnego wypieku. Dziś przepis na fioletowy sernik z ziemniakami Ube od którego samego patrzenia aż ślinka cieknie!

fioletowy sernik

Fot. Diamant

Co to są ziemniaki Ube?

Podobno fioletowe ziemniaki Ube przybyły do nas z Filipin i sukcesywnie zyskują na popularności nie tylko w kuchni, ale także ma TikToku. Co więcej – to także „gwiazda” instagrama. Fioletowy batat, na którego bazie przyrządza się nie tylko dania główne, ale coraz częściej także wypieki świetnie prezentuje się na zdjęciach. Jego nietypowe zabarwienie sprawia, że dodany do potraw całkowicie zmienia ich wygląd sprawiając, że wyglądają one jeszcze bardziej smakowicie. Jego inna nazwa to pochrzyn skrzydlaty. Oprócz niestandardowego wyglądu ziemniak ten jest także cennym źródłem składników odżywczych m.in błonnika czy antycjanów wykazujących działanie przeciwutleniajace. Do tego jest dość słodki. Nie dziwi więc fakt, że sprawdza się jako dodatek do wypieków. Efekt? Palce lizać!

Przepis na fioletowy sernik z ziemniakami Ube

Składniki:

Spód:

  • 200 g ciasteczek owsianych
  • 2 łyżki miękkiego masła

Masa serowa:

  • 650 g twarogu sernikowego
  • ½ szklanki Cukru Drobnego Diamant
  • 250 g masy ube (przepis poniżej)
  • ¾ szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżeczki ekstraktu ube (powoduje jedynie mocniejszy kolor ciasta, nie jest niezbędnym składnikiem do powstania wypieku)
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Fioletowa masa Ube:

  • 300 g fioletowych ziemniaków ube
  • 100 g mleczka kokosowego
  • 100 g Cukru Drobnego Diamant
  • 100 g mleka skondensowanego, niesłodzonego

 Przygotowanie:

1. Ciastka należy pokruszyć, dodać masło i wymieszać aż powstanie zwarta masa.

2. Masą wyłożyć dno blachy, dobrze dogniatając.

3. Spód piec 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, a następnie pozostawić do schłodzenia.

4. Aby przygotować masę ube należy ziemniaki obrać, pokroić i ugotować do miękkości.

5. Umieścić w blenderze wraz z pozostałymi składnikami, zblendować na jednolitą masę i pozostawić do przestygnięcia. UWAGA! Żeby uzyskać bardziej intensywny fiolet należy dodać sproszkowany ekstrakt ube lub sok z buraka.

6. Wszystkie składniki masy serowej, oprócz jajek, należy umieścić w misce miksera, a następnie miksować do połączenia się składników, dodając stopniowo po jednym jajku.

7. Masę należy wlać do formy, z wcześniej przygotowanym spodem i piec 20 minut w 150 stopniach. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 120 stopni i piec przez dwie godziny.

8. Po zakończeniu pieczenia należy uchylić drzwi piekarnika i zostawić sernik do całkowitego przestygnięcia.

9. Gdy fioletowy sernik ostygnie, włożyć go do lodówki na co najmniej 6-8 godzin, a najlepiej na całą noc.

fioletowy sernik z ziemniakami

Fot. Diamant

Zobacz także inne przepisy na serniki, które można wykorzystać podczas Wielkanocy:

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (23 głosów, średnia: 4,96 z 5)
zapisuję głos...