Czy wiedziałyście, że zakwas z buraków odmładza i jest dobry na kaca? Ma też inne właściwości!

Odmładza, reguluje pracę jelit, wspomaga układ krążenia, poprawia kondycję, a nawet łagodzi syndrom dnia następnego. To dopiero początek długiej listy właściwości zakwasu z buraka. Okazuje się, że jego przyrządzenie nie tylko kosztuje grosze, ale jest też dziecinnie proste. Podpowiadamy jak to zrobić by być piękna, zdrowa i wiecznie młoda!

Zakwas z buraków to nieoceniony skarb i do tego, dostępny dla każdej z nas, bo za kilogram zapłacimy w granicach 2 złotych. Co więcej, przygotowanie tego zbawiennego dla naszego zdrowia i urody napoju również nie wymaga większego wysiłku. Dzisiejszy artykuł postanowiliśmy poświęcić więc zakwasowi z buraka, który powinnaś od dziś zacząć pić!

zakwas z buraka

źródło: www.pixabay.com

Czy wiedziałyście, że zakwas z buraków odmładza i jest dobry na kaca? Ma też inne właściwości!

Na początek trzeba napisać kilka słów o właściwościach zakwasu buraczanego. A mianowicie, samo warzywo jest bogatym źródłem witaminy C, której jeszcze przybywa w czasie fermentacji, a której finalnym produktem jest właśnie kwas. Dlatego tak ważne jest jego picie zwłaszcza w sezonie przeziębień, w który niedawno wkroczyliśmy. Buraki to również pokłady Witaminy B9 czyli popularnego kwasu foliowego i B6 oraz minerałów takich jak żelazo, wapń, magnez, potas, sód, mangan, miedź, chlor czy cynk. Dobrze wiemy, że to składniki młodości i źródło zdrowia. Za kiszenie buraków odpowiedzialny jest za to kwas mlekowy, zbawienny m.in. dla naszych jelit. 

Na co pomaga zakwas z buraka:

Odmładza 

źródło: www.pixabay.com

Burak usuwa z naszego organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne za procesy starzenia. Zawiera za to substancje chroniące komórki skóry zarówno od wewnątrz, ja i od zewnątrz. Choćby zawarty w soku likopen zadba o jej elastyczność.

Wzmacnia odporność

Zakwas z buraka to świetna profilaktyka w okresie jesienno-zimowych przeziębień. Armia witamin, a przede wszystkiej ta najważniejsza odpowiedzialnej za odporność, czyli C ochronią nas przed chorobami. Dużą rolę odgrywa też barwnik buraka czyli betaina, która posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. 

Reguluje pracę jelit

źródło: www.pixdabay.com

Na sprawną pracę jelit, a więc m.in. na wzorowe trawienie wpływa kwas mlekowy. Zakwas z buraków powinien więc pomóc osobom zmagającym się z zaparciami. Oczyszcza też jelita z toksyn.

Zapobiega nowotworom

Buraki zawierają silne utleniacze czyli bioflawonoidy hamujące rozwój komórek nowotworowych w organiźmie. Podobne właściwości zawdzięczamy też barwnikom: antocyjanom.

Dba o naszą kondycję

źródło:www.pixabay.com

Burak poprawia naszą wydolność i dodaje energii. W czasie wysiłku fizycznego redukuje zużycie tlenu, dlatego jesteśmy w stanie ćwiczyć dłużej z mniejszą zadyszką.

Zbawienny dla układu krążenia

Zakwas z buraków zapobiega miażdżycy, zawałom serca czy wszelkim zakrzepom. Do tych chorób doprowadzają bowiem wysokie ciśnienie i nadmiar złego cholesterolu. Na to wszystko idealnie pomaga burak, który m.in. rozszerza naczynia krwionośne usprawniając przepływ krwi w naszym ciele.

Lek na kaca

źródło: www.pixabay.com

Zakwas z buraka niweluje syndrom tzw. „dnia po”. Dzięki bogactwu witamin i minerałów nasz organizm na kacu szybciej się regeneruje, a co za tym idzie, możemy poczuć się lepiej. 

Zakwas z buraka zwłaszcza dla kobiet

Dzięki bogatej zawartości kwasu foliowego jest wręcz stworzony dla przyszłych mam. Panie natomiast, które wchodzą w trudny okres menopauzy również powinny sięgać po zakwas z buraka, bowiem łagodzi on jej objawy.

Domowy przepis na zakwas z buraka: 

Składniki:

– 1 kg ekologicznych buraków
– 2 litry wody
– 4 ząbki czosnku                                                                                                                                                                                    – 2 łyżki soli
– 3  liście laurowe 
– 5 ziarenek ziela angielskiego                                                                                                                                                              – duży słoik

Przygotowane:

Obrane i pokrojone w plastry buraki układamy w słoju, kolejne warstwy przekładając czosnkiem i przyprawami (oprócz soli). Następnie całość trzeba zalać wcześniej zagotowaną, a następnie ostudzoną wodą, do której dodamy sól. Przykrywamy słój i odstawiamy na około tydzień w ciepłe miejsce. Po tym czasie zakwas trzeba przecedzić przez sitko i odstawić do lodówki. Pij na zdrowie, przynajmniej jedną szklaneczkę dziennie!

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (148 głosów, średnia: 4,76 z 5)
zapisuję głos...