Buraczany makaron – przepis

buraczany makaronZ przyjemnością prezentujemy przepis na  buraczany makaron, który doskonale smakuje. Warto pamiętać o burakach, są bowiem źródłem witamin i minerałów. Cenione są głównie ze względu na swoje zdrowotne właściwości: obniżają ciśnienie, wzmacniają organizm przy przeziębieniu. Warto o nich pamiętać w codziennym jadłospisie. Przepis przygotował dla Was Robert Muzyczka – Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

 

Składniki na buraczany makaron :

  • Międzybrodzki Makaron rurka – 250 g
  • Buraki – 2 szt. średniej wielkości
  • Cebula – 1 szt. średniej wielkości
  • Słodka śmietanka 18% – 150 ml
  • Sok z 1/3 cytryny
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Oliwa – 2 łyżki
  • Parmezan lub Grana Padano do posypania
  • Sól, pieprz i cukier do smaku
  • Bazylia do dekoracji

Wykonanie:

  1. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu, następnie odcedzamy i hartujemy zimną wodą.
  2. Buraki dokładnie myjemy, gotujemy do miękkości, a następnie studzimy.
  3. Oliwę rozgrzewamy na patelni.
  4. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor.
  5. Buraki trzemy na tarce na grubym oczku i dodajemy do cebuli.
  6. Czosnek kroimy i również dodajemy na patelnię.
  7. Do całości dolewamy słodką śmietankę, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
  8. Na patelnię dokładamy ugotowany makaron i podgrzewamy.
  9. Danie wykładamy na talerz, posypujemy obficie parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (328 głosów, średnia: 4,56 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  25 sierpnia 2015 13:05

    Wykonanie proste.

    Odpowiedz
  2. Aneta  25 sierpnia 2015 14:36

    Ojj, danie nie dla mnie – nie cierpię buraków.

    Odpowiedz
  3. lilkawodna  25 sierpnia 2015 14:38

    A ja buraki lubie i zapisze sobie ten przepis.

    Odpowiedz
  4. macierzanka  25 sierpnia 2015 14:56

    Nie znam takiej potrawy ,ale lubię bardzo buraczki, więc można spróbować.

    Odpowiedz
  5. Żanett  25 sierpnia 2015 17:26

    A ja uwielbiam buraki 🙂 Wypróbuję na pewno tym bardziej, że z makaronem ich nigdy nie jadłam.

    Odpowiedz
  6. Wusia  25 sierpnia 2015 19:48

    Ładne,kolorowe danie i na pewno zdrowe i smaczne.Wypróbuje.

    Odpowiedz
  7. Patriszia  25 sierpnia 2015 21:49

    Nigdy nie spotkałam takiego połączenia, ciekawe jak smakuje 🙂

    Odpowiedz
    • MelaNika  1 lutego 2017 15:08

      Ja tak samo 🙂

      Odpowiedz
  8. Ewelina  26 sierpnia 2015 07:53

    To nie dla mnie 😛 Nie lubię takich połączeń

    Odpowiedz
  9. bbo  26 sierpnia 2015 12:21

    Lubię czerwony barszczyk, ale buraczków nie jadam. Więc chyba nie bardzo by mi smakował taki makaron.

    Odpowiedz
  10. Margaretkaw  26 sierpnia 2015 17:22

    Brzmi niezwykle zachęcająco 🙂

    Odpowiedz
    • MelaNika  1 lutego 2017 15:06

      Dla mnie także, mam wielką ochotę na to danie. Jesli smakuje tak jak wygląda, to będzie fitem w mojej kuchni. Muszę w najbliższym czasie kupić buraki 🙂

      Odpowiedz
  11. mama_kazala  16 listopada 2015 10:54

    bardzo lubię takie niespodziewane połączenia!
    😀

    Odpowiedz
  12. AnnStyl  12 lutego 2016 14:39

    Bardzo ładnie i apetycznie prezentuje się to danie. Wykonanie proste, składniki łatwo dostępne. Nic tylko zakasać rękawy i do gotowania. Ja czasami podobnie robię kaszę pęczak, tyle, że bez śmietany, a kolor jest wtedy czysto buraczany.

    Odpowiedz
  13. efffciaa  3 kwietnia 2016 21:42

    Wykonanie bardzo proste i przepis z pewnością ciekawy i pokazujący inną odmianę makaronu niż jadalna zwykle 🙂 nie przepadam za makaronami , ale kto wie…może zrobię ?

    Odpowiedz
  14. malgosia  7 lipca 2016 11:24

    Zainspirował mnie ten przepis, dziś robię na obiadek, nie mam wprawdzie slodkiej śmietanki w lodówce,zastąpię ją kwaśną i dodam dużo koperku. Myślę, że będzie pyszne.

    Odpowiedz
    • MelaNika  1 lutego 2017 15:08

      Też wolę kwaśną śmietanę. Ciekawa jestem czy danie smakowało Twojej rodzinie. U mnie ciężko będzie przekonać najmłodszego domownika 😉

      Odpowiedz
      • malgosia  2 lutego 2017 08:39

        Ten przepis wszedł do mojego menu , jest pyszne.Nie przekonało to tylko mojego męża,ale on wogóle nie lubi makaronu

        Odpowiedz
  15. Tereniasz  29 lipca 2016 15:27

    Troszkę dziwnie wygląda

    Odpowiedz
  16. Joanna007  4 sierpnia 2016 09:41

    Ciekawe danie;) dzisiaj zrobię bo mam akurat gotowane buraczki w lodówce.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany