Buraczany makaron – przepis
Z przyjemnością prezentujemy przepis na buraczany makaron, który doskonale smakuje. Warto pamiętać o burakach, są bowiem źródłem witamin i minerałów. Cenione są głównie ze względu na swoje zdrowotne właściwości: obniżają ciśnienie, wzmacniają organizm przy przeziębieniu. Warto o nich pamiętać w codziennym jadłospisie. Przepis przygotował dla Was Robert Muzyczka – Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki na buraczany makaron :
- Międzybrodzki Makaron rurka – 250 g
- Buraki – 2 szt. średniej wielkości
- Cebula – 1 szt. średniej wielkości
- Słodka śmietanka 18% – 150 ml
- Sok z 1/3 cytryny
- Czosnek – 2 ząbki
- Oliwa – 2 łyżki
- Parmezan lub Grana Padano do posypania
- Sól, pieprz i cukier do smaku
- Bazylia do dekoracji
Wykonanie:
- Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu, następnie odcedzamy i hartujemy zimną wodą.
- Buraki dokładnie myjemy, gotujemy do miękkości, a następnie studzimy.
- Oliwę rozgrzewamy na patelni.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor.
- Buraki trzemy na tarce na grubym oczku i dodajemy do cebuli.
- Czosnek kroimy i również dodajemy na patelnię.
- Do całości dolewamy słodką śmietankę, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
- Na patelnię dokładamy ugotowany makaron i podgrzewamy.
- Danie wykładamy na talerz, posypujemy obficie parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.
Komentarze
Wykonanie proste.
Ojj, danie nie dla mnie – nie cierpię buraków.
A ja buraki lubie i zapisze sobie ten przepis.
Nie znam takiej potrawy ,ale lubię bardzo buraczki, więc można spróbować.
A ja uwielbiam buraki 🙂 Wypróbuję na pewno tym bardziej, że z makaronem ich nigdy nie jadłam.
Ładne,kolorowe danie i na pewno zdrowe i smaczne.Wypróbuje.
Nigdy nie spotkałam takiego połączenia, ciekawe jak smakuje 🙂
Ja tak samo 🙂
To nie dla mnie 😛 Nie lubię takich połączeń
Lubię czerwony barszczyk, ale buraczków nie jadam. Więc chyba nie bardzo by mi smakował taki makaron.
Brzmi niezwykle zachęcająco 🙂
Dla mnie także, mam wielką ochotę na to danie. Jesli smakuje tak jak wygląda, to będzie fitem w mojej kuchni. Muszę w najbliższym czasie kupić buraki 🙂
bardzo lubię takie niespodziewane połączenia!
😀
Bardzo ładnie i apetycznie prezentuje się to danie. Wykonanie proste, składniki łatwo dostępne. Nic tylko zakasać rękawy i do gotowania. Ja czasami podobnie robię kaszę pęczak, tyle, że bez śmietany, a kolor jest wtedy czysto buraczany.
Wykonanie bardzo proste i przepis z pewnością ciekawy i pokazujący inną odmianę makaronu niż jadalna zwykle 🙂 nie przepadam za makaronami , ale kto wie…może zrobię ?
Zainspirował mnie ten przepis, dziś robię na obiadek, nie mam wprawdzie slodkiej śmietanki w lodówce,zastąpię ją kwaśną i dodam dużo koperku. Myślę, że będzie pyszne.
Też wolę kwaśną śmietanę. Ciekawa jestem czy danie smakowało Twojej rodzinie. U mnie ciężko będzie przekonać najmłodszego domownika 😉
Ten przepis wszedł do mojego menu , jest pyszne.Nie przekonało to tylko mojego męża,ale on wogóle nie lubi makaronu
Troszkę dziwnie wygląda
Ciekawe danie;) dzisiaj zrobię bo mam akurat gotowane buraczki w lodówce.