Przygotowanie do sezonu narciarskiego czas zacząć!

Przed zimowym wypadem w góry nie zapomnij o odpowiednim przygotowaniu. Wzmocnienie odporności i sprawności fizycznej to podstawa. Specjaliści podkreślają, że takie przygotowania najlepiej zacząć już 2-3 miesiące przed planowanym wyjazdem.

Sezon narciarski

Siedzący tryb życia, brak regularnych treningów, ogólnej sprawności fizycznej to bolączka wielu „okazjonalnych” narciarzy. A odpowiednie przygotowanie wcale nie wymaga przesadnego wysiłku – mówi Piotr Skowroński, dyrektor Centrum Czapielski Młyn, gdzie pod okiem ekspertów można przygotować ciało i organizm do zimowego szaleństwa. Oto kilka rad, które do serca powinien sobie wziąć każdy wielbiciel nart lub snowboardu.

 

Jak odpowiednio przygotować ciało?

Im mniej rozciągnięte ciało, tym większe ryzyko kontuzji. Dlatego podstawą jest rozciągnięcie tych partii ciała, które na stoku będą pracować najsilniej i najczęściej. Powinniśmy zatem skupić się na nogach i kręgosłupie. Dodatkowo odpowiednio wzmocnione mięśnie brzucha poprawią naszą stabilność podczas jazdy. Przy odrobinie samozaparcia, w domowym zaciszu możemy wykonywać ćwiczenia wzmacniające mięśnie. Po pierwsze nie unikajmy schodów, po drugie świetnie sprawdza się aerobik albo  zwykły stepper, popularny nordic walking czy bieganie również przyniosą oczekiwane rezultaty.

 

Nie zapominaj o odporności

Oprócz wzmocnienia mięśni, nie zapominajmy by zadbać o odporności. Niestety wiele osób nie bierze sobie tego do serca, a potem zamiast szaleć na stoku, leży w łóżku z gorączką i katarem. Często pamiętamy o przygotowaniu ciała, a zapominamy o organizmie – mówi Piotr Skowroński, dyrektor Centrum Odmładzania i Odchudzania Czapielski Młyn – Podstawa to przygotowanie organizmu do zmiany temperatury. W górach temperatura zmienia się czasem bardzo gwałtownie, dlatego warto zahartować organizm. W naszym programie dla narciarzy mamy poranne kąpiele w jeziorze, połączone z seansem w saunie.  Tak hartować organizm można pod okiem ekspertów. Na co dzień wystarczy nie unikać przebywania na świeżym powietrzu i stosować odpowiednią dietę.

 

Co jeść?

Warto stosować dietę wzmacniającą, której fundamentem są owoce i warzywa. Cytrusy i soki owocowe pozbawione konserwantów to najlepszy sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnej dawki witaminy C. Natomiast bogactwem antyoksydantów są brokuły, pomidory, szpinak, marchew, papryka (zwłaszcza czerwona), a także czosnek i cebula. Mobilizują nasz układ odpornościowy i działają bakteriobójczo – podkreśla lek. med. Agnieszka Lemańczyk z Centrum Czapielski Młyn.  Wspomagająco działa także  cynk, którego naturalnym źródłem jest drób, cielęcina czy wołowina, a także pestki dyni i słonecznika oraz orzechy.

Warto pamiętać, że odpowiednio zmodyfikowana dieta i odrobina regularnego wysiłku przed zimowym wyjazdem, pozwoli Ci  zminimalizować ryzyko kontuzji  oraz przeziębienia, i pełnymi garściami czerpać radość z białego szaleństwa!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (111 głosów, średnia: 4,13 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. m258  18 listopada 2012 09:02

    OJ POJECHAŁABYM JUZ NA NARTY… ALE Z DRUGIEJ STRONY ZIMNO, ZIMNO

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany