Pomysł na „postną kuchnię” – Zapiekanka z pstrąga
Trwa obecnie 40-dniowy okres Wielkiego Postu. Tradycja nakazuje nam w tym czasie ograniczyć spożywanie niektórych potraw i słodyczy. W dawnej Polsce poszczono jedząc przez ten 40 dniowy okres wyłącznie żur, śledzie, kapustę, takie typowo postne potrawy. Dzisiaj do okresu Wielkiego Postu podchodzimy już mniej restrykcyjne. Warto jednak w tym czasie dać odpocząć naszym żołądkom po karnawale, a także oczyścić i wzmocnić ciało przed nadchodzącą, długo oczekiwaną wiosną. Przedstawiamy pomysł na postną kuchnię.
Zapiekanka z pstrąga
Czas przygotowania: 45 – 60 min.
Stopień trudności: średnie
Składniki dla 4 osób
2 filety pstrąga bez skóry
sól
kilka kropel soku z limetki
1 łyżka pokrojonego pora
szafran KOTÁNYI
kilka kropel wermutu
4 łyżki sosu beszamelowego
4 łyżki mączki kukurydzianej
4 żółtka
piana z 5 białek ze szczyptą soli
2 cukinie pokrojone w kostkę
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka rozpuszczonego masła do formy
Filety z pstrąga pokroić, wymieszać z przyprawami, sosem beszamelowym i żółtkami. Cukinię lekko poddusić na oliwie, posolić, lekko wystudzić i dodać masę z filetów. Na koniec powoli dodać pianę z białek i wszystko wymieszać. Przygotowane, wysmarowane masłem formy wypełnić w ¾ wysokości masą. Piec w kąpieli wodnej w 190 C˚ około 25-30 minut. Zapiekanki podawać z marynowanymi warzywami.
Zobacz także: Pomysł na „postną kuchnię” – Gołąbki warzywne z sosem pomidorowym
Zjadłabym taką zapiekankę.Muszę koniecznie zrobić pstrąga wg Waszego przepisu.
Taką zapiekankę mozna jeśc nie tylko z okazji postu
Bardzo ciekawy przepis 🙂 Nie wpadłabym chyba nigdy na takie połączenie, szczerze mówiąc 🙂
Pstrąg jest bardzo pyszną i zdrową rybą. przepisy z wykorzystaniem mięsa z tej ryby są doskonałe. Zapiekanka z pstrąga jest bardzo smaczna ale także lekka dzięki temu daje odpocząć naszemu żoładkowi.
Pstrąg należy do najwartościowszych ryb rekomendowanych do spożycia ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych oraz niskie zanieczyszczenie mięsa substancjami chemicznymi, polecają dietetycy i polecam ja.