Oto lista niezbędnych rzeczy potrzebnych do otwarcia lokalu gastronomicznego

Spis treści:

Otwarcie lokalu gastronomicznego to ambitne przedsięwzięcie, do którego trzeba się dobrze przygotować. Na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę i jakie wyposażenie gastronomii należy kupić w pierwszej kolejności?

Zanim otworzymy restaurację

Od pomysłu otwarcia restauracji aż do chwili, kiedy jej próg przekroczą pierwsi klienci, minie trochę czasu, bo jest wiele kwestii, jakie trzeba przemyśleć i zorganizować. Przede wszystkim poza biznesplanem musimy posiadać wiedzę, doświadczenie i sprecyzować, jakiego rodzaju dania chcemy serwować. Następnie szukamy idealnego lokalu. Liczy się jego metraż, rozkład i lokalizacja. Załóżmy, że wszystkie te kwestie mamy już za sobą i możemy przejść do wykończenia wnętrz. W przypadku restauracji naturalne jest, że najważniejszym pomieszczeniem jest kuchnia, w której będą powstawać potrawy. Na tym etapie musimy sprecyzować, jakie wyposażenie gastronomii będzie potrzebne najbardziej.

Dobry sprzęt kuchenny to podstawa

Trudno mówić o lokalu gastronomicznym bez sprzętów do przygotowywania potraw. Rodzaj urządzeń w dużej mierze będziemy dobierać pod kątem menu, bo inne dania podaje się w danie szybkiej obsługi, inaczej, kiedy będzie to kawiarnia. Najczęściej potrzebne będą urządzenia grzewcze, a więc kuchenki i płyty grzewcze, a także piekarniki i piece konwekcyjne. Tak samo na liście obowiązkowych sprzętów znajdą się urządzenia chłodzące. Podstawą są lodówki i zamrażarki, ale być może przydatne będą stoły bądź lady chłodnicze. Poza nimi restauracyjną kuchnię wyposaża się w zależności od typu dań w miksery, blendery, szatkownice do warzyw, maszynki do mięsa, gofrownice, frytownice i wiele innych. Do tego musi się znaleźć miejsce na zmywarki, które pomogą utrzymać kuchnię i naczynia w czystości.

Meble gastronomiczne

Wyposażenie gastronomiczne obejmuje także profesjonalne meble. Zapewniają one miejsce do przygotowywania jedzenia, przechowywania składników i sprzętów. Podstawowymi wymaganiami wobec mebli tego typu jest łatwe utrzymanie w czystości i wytrzymałość, dlatego najczęściej są wykonane ze stali nierdzewnej.

Wyposażenie sali restauracyjnej

Restauracja to nie tylko kuchnia, ale też miejsce, w którym będą przebywać goście. Tutaj także istotne są meble, a zwłaszcza stoły i krzesła. Mają być ergonomiczne i wygodne, zachęcając tym samym, do dłuższego przebywania w lokalu. Jeżeli planujemy obecność baru, to poza nim warto zaopatrzyć się w stylowe krzesła barowe. Oprócz tego na atrakcyjność sali i pobudzenie kubków smakowych wpływa obecność bufetu i regałów do przechowywania potraw i napojów. Część z nich ma dodatkowe oświetlenie.

Dekoracje i oświetlenie

Do tej pory skupialiśmy się głównie na funkcjonalności. Jednak na to, czy klient będzie chciał złożyć zamówienie i wróci w przyszłości, wpływa też klimat wnętrza. Tym samym musimy zastanowić się nad kolorami, materiałami wykończeniowymi i dekoracjami. Być może sprawdzą się obrazy, lustra, dzieła sztuki. Dobry efekt pozwalają uzyskać rośliny zielone. Natomiast gustowne oświetlenie wpływa na klimat.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (15 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...