Ład i porządek w kuchni to podstawa. Jak je osiągnąć szybko i skutecznie?

Rozsypane mąki, kasze i makarony, pomieszane ze sobą przyprawy znajdujące się w każdym zakamarku szuflady… Brzmi jak najgorszy koszmar, a co gorsza – znasz to z własnego doświadczenia? Niestety dla wielu osób taka sytuacja jest codziennością. Zapanowanie nad mnóstwem produktów spożywczych udaje się nielicznym, ale – bez właściwych rozwiązań – wymaga tytanicznej pracy.

źródło: veki.pl

Pozostali każdego dnia zmagają się z wysypującymi się artykułami, które dodatkowo (pozostawione w oryginalnych, zazwyczaj uszkodzonych pudełkach) tracą swoje walory smakowe i zapachowe. Przygotowywanie posiłków w takich warunkach jest nie tylko nieprzyjemne, ale też mocno utrudnione. Zdarza się bowiem, że otwierając szafkę, przypadkiem rozsypiemy resztę mąki, która jest nam potrzebna. W rezultacie zamiast pysznych naleśników, szukamy podenerwowani alternatywy na szybki obiad. Jak temu wszystkiemu zapobiec?Zacznij od podstaw!

Porządek w kuchni sprawia, że nie tylko chętniej w niej przebywamy, ale też z prawdziwą przyjemnością przygotowujemy posiłki dla naszych bliskich. I choć większość z nas o nim marzy, tak naprawdę nie każdy może się nim cieszyć. A to ze względu na chaos, który zakrada się do kuchennych szafek i szuflad. Większości z nas największą trudność sprawia zapanowanie nad przyprawami. Pakowane w nieduże, niepraktyczne torebki, gromadzone z wielkim zamiłowaniem w szufladach i szafkach, notorycznie się rozsypują, mieszają ze sobą, w wyniku czego często możemy użyć ich tylko jeden raz – pierwszy i ostatni.

Jeśli do przygotowywania posiłków wykorzystujemy wyłącznie pieprz i sól, wówczas nasze szanse na utrzymanie porządku są większe. Gorzej natomiast, jeśli lubimy odkrywać nowe smaki i aromaty, przez co nasza kolekcja ziół i przypraw liczy kilkanaście a nawet kilkadziesiąt różnych przypraw. Wówczas zapanowanie nad nimi staje się nie lada wyzwaniem. Ale czy na pewno? Na szczęście jest prosty sposób, aby tego dokonać. Możemy skorzystać z praktycznych rozwiązań, jakimi są… pojemniki do przechowywania, które chronią produkty spożywcze przed dostępem do nich przez mole spożywcze czy muszki.

ABC przechowywania, czyli Twój sposób na porządek w kuchni

źródło: veki.pl

Specjalne pojemniki do przechowywania to absolutne must have każdej uporządkowanej kuchni lub tej, która predysponuje do tego, aby się taką stać. Dostępne w różnych wielkościach, wykonane z bezpiecznych tworzyw, ułatwiają zaprowadzenie ładu nawet w tych miejscach, w których jest on trudny do utrzymania. Zróżnicowana pojemność pozwala na umieszczanie w pojemnikach zarówno większych artykułów spożywczych, takich jak na przykład makaron, jak i wspomnianych wcześniej przypraw. Ich dodatkową zaletą jest szczelność, dzięki której przechowywane w nich produkty dłużej zachowują świeżość, co jest szalenie istotne zwłaszcza w przypadku różnego rodzaju przypraw. Ograniczony dostęp powietrza sprawia bowiem, że nie tracą one swojego charakterystycznego aromatu.

Duża różnorodność pojemników pozwala dopasować do swoich potrzeb i wymagań nie tylko ich wielkość, ale też wygląd. Dzięki temu ustawione na przykład na blatach mebli kuchennych, mogą pełnić jednocześnie funkcję dekoracyjną. Tego rodzaju pojemniki możemy ponadto umieścić wewnątrz szafek i szuflad. Aby móc po nie wygodnie sięgać, a przy tym maksymalnie wykorzystać powierzchnię mebli, warto umieścić je w specjalnych rynnach i organizerach. Te pierwsze umożliwiają przechowywanie pojemników w pozycji leżącej, drugie zaś w pozycji pionowej. Obywa ułatwiają utrzymanie porządku także we wnętrzu kuchennych mebli.

Wykorzystując pojemniki do przechowywania oraz nowoczesne akcesoria pozwalające na ich dogodne rozmieszczenie we własnej kuchni, mamy szansę poprawić jej funkcjonalność i wygląd.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (167 głosów, średnia: 4,01 z 5)
zapisuję głos...