DIY: maseczka na usta czyli ochronny balsam o zapachu Pumpkin Spice!

Zrób samodzielnie naturalny ochronny balsam do ust na jesień o zapachu Pumpkin Spice! Zapach i posmak dyni z korzennymi przyprawami na ustach w postaci pomadki ochronnej sprawi, że pokochasz tegoroczną jesień.

DIY ochronny balsam do ust na jesień o zapachu Pumpkin Spice

DIY: Ochronny balsam do ust na jesień o zapachu Pumpkin Spice!

Lubicie jesienne kosmetyki? Jeżeli tak, ta pięknie pachnąca, ręcznie robiona i – co najważniejsze – łatwa w sporządzeniu pomadka ochronna na chłodne dni, pełne smagającego twarz, wilgotnego wiatru, skradnie Wasze serca! Podajemy przepis na ochronny balsam do ust na jesień, który możecie wykonać dla siebie lub w prezencie dla mamy czy przyjaciółek, o ile tylko dynia z korzennymi przyprawami nie jest na tyle cudowna, by zachować sekret kosmetyku wyłącznie dla siebie!

Polecamy również: DIY Domowy balsam do ust, który pachnie i wygląda jak babeczka!

Co będzie potrzebne:

  • Rondel lub garnek o podwójnym dnie (taki jak do mleka).
  • Naczynie, które można umieścić w garnku, w kąpieli wodnej.
  • Patyczek do mieszania, np. bambusowy.
  • Stara tarka, którą po wszystkim można wyrzucić (będzie bardzo trudno oczyścić ją z wosku pszczelego; opcjonalnie możesz jednak zakupić wosk w granulkach, wówczas tarka będzie zbędna).
  • Pojemniczki na balsam – dowolne, od małych pudełeczek po opakowania po innym zużytym balsamie do ust lub szmince.

Składniki na balsam:

  • 6 łyżek oleju kokosowego;
  • 3 łyżki startego na tarce naturalnego wosku pszczelego lub wosku pszczelego w granulkach;
  • 2 łyżki przyprawy Pumpkin Spice (którą można wykonać samodzielnie, łącząc: 2 łyżki cynamonu, łyżkę imbiru, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki mielonych goździków i pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego);
  • łyżka puree z dyni (wystarczy zmielić odrobinę miąższu z dyni, rozdrobnić go blenderem na gładką masę i odsączyć z soku);
  • łyżka waniliowego ekstraktu.

Przygotowanie:

  1. Do naczynia, które nadaje się do umieszczenia w kąpieli wodnej włóż olej kokosowy i wosk pszczeli, umieść naczynie w rondelku z wodą i ustaw na ogniu. Mieszaj miksturę i doprowadź ją do całkowitego rozpuszczenia.
  2. Kiedy wosk i olej kokosowy będą już rozpuszczone, dodaj do nich purre i energicznie wymieszaj, by składniki dobrze się połączyły.
  3. Dodaj przyprawę Pumpkin Spice i ekstrakt waniliowy i znów dokładnie przemieszaj całość. Pozostaw przez parę minut na wolnym ogniu, by pozbyć się ewentualnych bąbelków. Cały czas delikatnie mieszaj miksturę.
  4. Ostrożnie wyciągnij naczynie z kąpieli wodnej (uważaj, by się nie poparzyć, użyj rękawicy kuchennej lub chwytaka do gorących naczyń!) i bardzo uważnie przelej płyn do  przygotowanych pojemniczków.
  5. Zaczekaj,  aż balsam stężeje, zanim go dotkniesz, czy wysuniesz w pojemniczku po szmince. Powinno to trwać około 15 minut, ale zwykle dzieje się dużo szybciej. Schłodzony balsam przykryj pokrywką. Gotowe!

Możesz już cieszyć się smakiem jesieni!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (356 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...