Bezglutenowe ciasto: brownie z batata i śliwki kalifornijskiej

ciasto-bezglutenowe_2

Przepis na bezglutenowe ciasto: brownie z batata i śliwki kalifornijskiej jest autorstwa blogerki Katarzyna Karus-Wysockiej

Ilość: 12 kawałków
Czas przygotowania: 30 min; pieczenie: 40 min 180°C

Składniki na: Bezglutenowe ciasto: brownie z batata i śliwki kalifornijskiej

300 g śliwek kalifornijskich
700 g batatów
150 g daktyli bez pestek
7 łyżek niesłodzonego kakao
2 łyżki płynnego oleju kokosowego
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Bataty obieramy ze skóry, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy zimną wodą i gotujemy aż będą miękkie. Odlewamy wodę, a ugotowane bataty pozostawiamy do ostygnięcia. Śliwki kalifornijskie i daktyle zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na kilka minut aż zmiękną. Bataty i suszone owoce wrzucamy do misy malaksera i miksujemy na gładką masę. Następnie wbijamy jaja, dodajemy olej, kakao, sodę oczyszczoną i miksujemy jeszcze raz. Gotową masę ciasta rozlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 40 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy na ok. 10 min w suche miejsce, żeby stężało.

 

O autorce przepisu: Katarzyna Karus-Wysocka – Cook it Lean: Entuzjastka koncepcji paleo i powrotu do naturalnej żywności. Na co dzień kreuje interaktywną rzeczywistość jako projektantka UX. Dużo czasu spędza w siłowni, trenując do zawodów w trójboju siłowym

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (170 głosów, średnia: 4,41 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Żanett  10 listopada 2015 09:37

    Fajnie wygląda, ale te śliwki kalifornijskie… 🙂

    Odpowiedz
  2. martucha180  10 listopada 2015 11:06

    Skąd ja bataty wezmę???

    Odpowiedz
    • lilkawodna  11 listopada 2015 09:41

      Często są w sklepie na B:-)!A przepis bardzo fajny!

      Odpowiedz
      • martucha180  7 listopada 2016 17:42

        Dzięki 🙂

        Odpowiedz
  3. sylwiawes  10 listopada 2015 11:06

    Ciekawe jak smakuje 🙂

    Odpowiedz
  4. ava  10 listopada 2015 13:10

    Ciasta z batata jeszcze nie robiłam 🙂

    Odpowiedz
  5. bbo  10 listopada 2015 13:33

    Ciekawa i pewnie smaczna propozycja.

    Odpowiedz
  6. Agnieszka  10 listopada 2015 15:39

    Bardzo interesujące

    Odpowiedz
  7. marrika  10 listopada 2015 19:58

    @ martucha180 np. w Biedronce 😛

    Odpowiedz
  8. Patriszia  12 listopada 2015 20:19

    Spróbowałabym, bardzo intrygujące :p

    Odpowiedz
  9. as_sa  6 lipca 2016 19:15

    Jestem niesamowicie ciekawa jak smakuje takie ciasto, ponieważ wygląda niesamowicie zachęcająco 🙂

    Odpowiedz
  10. Kamira90  7 listopada 2016 14:32

    Chętnie bym spróbowała takiego ciasta, ciekawa jestem smaku czy się czymś różni od tradycyjnego przepisu 🙂

    Odpowiedz
  11. kasia87g  7 listopada 2016 17:10

    z batatami? to musi byc ciekawy smak 😀

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany