Spaghetti bezglutenowe z krewetkami i jarmużem

Poniżej przedstawiamy pomysł na danie wegetariańskie i jednocześnie bezglutenowe. Co o nim sądzicie? 

Spaghetti bezglutenowe z krewetkami i jarmużem Fot. Index Food

Ilość porcji:  4 porcje

Składniki na danie: Spaghetti bezglutenowe z krewetkami i jarmużem

  • 400 g krewetek mrożonych
  • 500 g pomidorów
  • 2 garści jarmużu
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 1 szalotka
  • 1 op. makaronu Spaghetti 5 Arrighi, bezglutenowego
  • Oliwa z oliwek Extra Vergine bazylia Olitalia
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej

Przeczytaj o doskonałych właściwościach jarmużu:

Wykonanie:

  1. Czosnek, cebulę, imbir obierz i pokrój w kostkę. Chili pokrój (jeśli wolisz łagodniejsze danie, to usuń pestki, które są bardzo ostre).
  2. Rozgrzej 3 łyżki oliwy i przełóż pokrojone warzywa. Smaż 3–4 minuty często mieszając.
  3. Rozmrożone krewetki dodaj na patelnię. Jarmuż pokrój, usuń twarde nerwy. Smaż całość przez 5 minut.
  4. Dodaj pomidory, mleczko i duś przez ok. 3 minuty. Dopraw do smaku. Bazylię pokrój i dodaj na patelnię, wymieszaj. Podawaj z ugotowanym makaronem.

Pomysły na inne dania z jarmużem:

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (352 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...