Raz dwa trzy… fasolkę szparagową jemy!

Uwielbiana z zasmażaną bułką tartą, będąca prawdziwą ozdobą sałatek, znakomicie sprawdzająca się w zupach, makaronach i zapiekankach – sposobów na podanie fasolki szparagowej jest bez liku! Pyszne receptury poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Fasolka szparagowa

Zanim zabierzemy się za przyrządzanie tych pysznych dań z fasolki szparagowej, kilka rad od Piotra Murawskiego, kucharza Knorr. Przypomina on, że fasolka powinna być twarda, jędrna i bez przebarwień. Jej świeżość możemy sprawdzić, zaginając końcówki strączków – powinny pękać z trzaskiem. W przeciwnym razie podejrzewamy, że fasolka leży już zbyt długo i zapewne straciła swój smak.

Fasolkę szparagową płuczemy w zimnej wodzie, a następnie obcinamy końce strąków. Jeśli zauważymy wewnątrz cienką łykowatą nitkę, co może się zdarzyć pod koniec sezonu, usuwamy ją. Warzywo gotujemy we wrzątku z solą i cukrem w odpowiednich proporcjach. Piotr Murawski radzi, by na 1 kg fasoli przygotować 3 litry wody z 1 łyżką soli i 1 łyżką cukru. Czas gotowania uzależniamy od koloru strąków – żółtym wystarczy 8-10 minut, zielone trzeba pogotować około 12-15 minut. Odpowiednio ugotowane są delikatnie chrupiące.

Tak prosto, tak pysznie

Jędrne strąki fasoli posypane zarumienioną bułką tartą – pamiętamy je z dzieciństwa. Ten przysmak nie raz zastępował nam obiad. Szef kuchni Knorr przypomina, że powinniśmy zarumienić bułkę tartą, pozostawiając ją chwilę na maśle lub margarynie. Taką posypujemy fasolkę i gotowe! Dopełnieniem fasolki może być także garść świeżych ziół: tymianku czy szałwii lub odrobina soku z cytryny i czosnek. Prosto i smacznie – czego chcieć więcej! Zaskakującym połączeniem jest fasolka podawana z boczkiem. Te smaki tworzą naprawdę zgraną parę! „Wystarczy boczek pokroić w kostkę, podsmażyć i posypać nim ugotowaną fasolkę” – poleca Piotr Murawski. Inny sposób na to połączenie? Strączki fasolki zawinąć w plastry boczku, podsmażyć, a następnie włożyć do piekarnika na 15 minut. Po wyjęciu całość należy skropić sosem sałatkowym. Takie „roladki” to uczta dla podniebienia! Idealne do grillowanego na świeżym powietrzu steka.

Knorr - salatka Nicejska

Fasolkowo sałatkowo

Fasolki szparagowej rzecz jasna nie może zabraknąć w sałatkach. Świetnie komponuje się z innymi warzywami, serami, wspomnianym wyżej boczkiem i wędlinami, a jej smak znakomicie podkreślają sosy do sałatek, oliwa czy ocet winny. Koniecznie musi się znaleźć choćby w kolorowej sałatce nicejskiej, obok innych warzyw, jajek, tuńczyka, oliwek. Połączenie godne polecenia! Tak jak i sam przepis.

Natomiast sałatka „Zielono mi” z fasolką w roli głównej dowodzi, że sprawdzi się ona także w towarzystwie łuskanych orzechów włoskich. Połączenie nieczęste, ale jakże smaczne! I oczywiście sałatki makaronowe – w nich też fasolka będzie smakować wyjątkowo! Czas więc przyrządzić Sałatkę z fasoli ze świderkami.

Knorr - zielona zupa warzywna

Na obiad

Zaczynamy od zupy. W tej letniej warzywnej nie może zabraknąć fasolki szparagowej! Nie szczędźmy jej więc w Zielonej zupy warzywnej. Dodajmy ją także do Bulionu z młodymi warzywami, którego smak z pewnością fasolka wzbogaci.

Szybki obiad? Duet makaronu i fasolki szparagowej to naprawdę trafny wybór. Farfelle z warzywami, gdzie obok fasolki szparagowej znajdą się pomidorki koktajlowe, cukinia, zółta papryka i rukola, zaskoczy niejednego smakosza wspaniałą kompozycją smaków.

Fasolkę szparagową możemy również z powodzeniem dodawać do wszelkich zapiekanek –makaronowych, ziemniaczanych, a nawet tych z mięsem czy rybami. Będzie harmonijnie współgrać z pozostałymi składnikami na przykład w Zapiekance Marynarza z tuńczykiem lub Kolorowej zapiekance z mięsem mielonym.

Fasolka… orientalna

Być może nie zdajemy sobie sprawy, że fasolka szparagowa doskonale sprawdza się w daniach orientalnych: warzywnym curry, smażonych warzywach po chińsku, orientalnych daniach z drobiem. Za radą szefa kuchni Knorr możemy się więc pokusić o przygotowanie Zupy ramen z mięsem z kaczki, Smażonego ryżu z sosem słodko-kwaśnym lub Orientalnego kurczaka z chrupiącymi warzywami.

Smacznego!

Knorr - fasolka szparagowa zawinieta w boczku

Fasolka szparagowa zawinięta w boczku

ilość porcji: 3-5
czas przygotowania: 1/2h

Składniki:

  • 8 plastrów boczku
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego Knorr
  • 300 g młodej żółtej fasolki szparagowej
  • 300 g młodej zielonej fasolki szparagowej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 50 ml oleju do smażenia
  • 80 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Umyj fasolkę i oczyść z ogonków i włókien. Ugotuj ją w wersji al dente (lekko twardą).
  2. Na dwóch plastrach boczku ułóż kilka fasolek. Możesz je przyciąć tak, aby były równe z obu stron. Wymieszaj je kolorami. Zwiń plastry boczku wraz z fasolką.
  3. Tak powstałe snopki smaż przez chwilę na gorącym oleju, aż boczek się zarumieni, a tłuszcz sklei całość. Następnie zapiekaj boczek przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni.
  4. W międzyczasie przygotuj Sos sałatkowy Knorr zgodnie z informacją na opakowaniu.
  5. Po upływie 15 minut wyjmij boczek z piekarnika i polej nim sos. Dla dekoracji posyp posiekaną natką pietruszki.

źródło: www.przepisy.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (251 głosów, średnia: 4,39 z 5)
zapisuję głos...