Pomysł na „postną kuchnię” – Gołąbki warzywne z sosem pomidorowym

Golabki warzywne w sosie pomidorowymRozpoczął się 40-dniowy okres Wielkiego Postu. Tradycja nakazuje nam w tym czasie ograniczyć spożywanie niektórych potraw i słodyczy. W dawnej Polsce poszczono jedząc przez ten 40 dniowy okres wyłącznie żur, śledzie, kapustę, takie typowo postne potrawy. Dzisiaj do okresu Wielkiego Postu podchodzimy już mniej restrykcyjne. Warto jednak w tym czasie dać odpocząć naszym żołądkom po karnawale, a także oczyścić i wzmocnić ciało przed nadchodzącą, długo oczekiwaną wiosną.

 

Gołąbki warzywne z sosem pomidorowym

Czas przygotowania: 45 – 60 min.

Stopień trudności: trudne

Składniki dla 4 osób:

1 kapusta

8 szt. topinampur (słodkie ziemniaki)

2 pasternaki

2 marchewki

2 łyżki masła

4 łyżki bulionu warzywnego lub wody

sól, pieprz KOTÁNYI

szczypta mielonego kminku KOTÁNYI

szczypta mielonego ziela angielskiego KOTÁNYI

2 łyżki pietruszki KOTÁNYI

4 łyżki sosu beszamelowego

2 żółtka

1 łyżka utartej mozarelli

2 łyżki oleju z oliwy

listki bazylii do dekoracji

 

Sos:

1 kubek kwaśnej śmietany wymieszać z 4 żółtkami, doprawić solą i pieprzem.

 

Pikantna pasta pomidorowa:

2 puszki pomidorów pelatti lub 500g świeżych

2 łyżki oleju z oliwek

2 szalotki

2 zmiażdżone ząbki czosnku

sól, pieprz KOTÁNYI

1 łyżeczka szałwii KOTÁNYI

1 łyżeczka tymianku KOTÁNYI

1 łyżeczka bazylii KOTÁNYI

szczypta cukru

ocet balsamiczny

 

Wszystkie składniki wrzucić do garnka i dusić na wolnym ogniu do konsystencji pasty. Doprawić do smaku i przetrzeć przez sito. Liście sałaty przekroić, wyciąć głąb i krótko blanszować w osolonej wodzie. Wystudzić w zimnej wodzie i odsączyć. Warzywa umyć, pokroić w kostkę, podsmażyć, na patelni, doprawić. Dodać bulion lub wodę i krótko dusić (woda powinna odparować). Dodać sos beszamelowy, pietruszkę, mozarellę i doprawić. Wyłożyć masę na liście kapusty i uformować gołąbki. Wysmarować formę olejem, ułożyć gołąbki i polać wcześniej przygotowanym sosem. Piec w piekarniku w 200 C˚ około 25 minut.

Gotowe gołąbki wyłożyć na talerze i udekorować listkami bazylii.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (132 głosów, średnia: 4,50 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Masza  21 lipca 2013 17:07

    Dotychczas jadłam tylko w wersji mięsnej,spróbuję warzywnej,a nuż zasmakuje.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany