Jak poradzić sobie z apetytem na słodycze?

Spożywanie zbyt dużych ilości słodyczy jest bardzo powszechnym problemem. Wiele osób, które przechodzi na diety odchudzające i pragnie zmienić swoje nawyki żywieniowe, największe kłopoty ma z rezygnacją spożywania słodyczy.

jak poradzić sobie z apetytem na slodycze

Spożywanie zbyt dużych ilości słodyczy jest bardzo powszechnym problemem. Wiele osób, które przechodzi na diety odchudzające i pragnie zmienić swoje nawyki żywieniowe, największe kłopoty ma z rezygnacją spożywania słodyczy. To jedno z największych wyzwań, dlatego bardzo często mamy do czynienia z problemem zapanowania nad własnym apetytem. Po posiłku często odruchowo sięgamy po deser lub jakąś słodką przekąskę, zapominając o dodatkowych kaloriach, które z całą pewnością pozostawią po sobie ślad.

 

Co zrobić by apetyt na słodycze był mniejszy?

Bardzo ważnym elementem naszego odżywiania jest zdrowa, pełnowartościowa i odpowiednio zbilansowana dieta. Powinniśmy dostarczyć w odpowiednich ilościach wszystkich niezbędnych składników odżywczych, a mianowicie białka, węglowodanów i tłuszczy. Dobrym pomysłem jest dieta z niskim indeksem glikemicznym w której całkowicie wykluczamy produkty przetworzone i słodycze.

Węglowodany złożone powinny być jak najmniej przetworzone i naturalne. Ze sklepowych półek należy wybierać pełnoziarnisty makaron, płatki owsiane górskie, naturalny ryż, pieczywo żytnie razowe itp. Węglowodany są dla nas głównym źródłem energii, więc w przypadku ich braku, nasz organizm zacznie się domagać jej najprostszej formy, czyli cukrów prostych, które znajdziemy w słodyczach. Następny składnik odżywczy to białko. Białko to nie tylko jogurty, maślanki, kefiry, mleko czy twarogi. To także ryby, chude mięso, jaja oraz rośliny strączkowe. W przypadku tłuszczy, zdecydowanie powinniśmy postawić na te pochodzenia roślinnego. Sięgajmy po dobrej jakości oliwy i oleje, awokado, oliwki, orzechy, nasiona, pestki itp. Pamiętajmy, że istotne jest nie tylko to co jemy, ale także jak często to robimy i jakie są proporcje spożywanych przez nas produktów. Najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie 4-5 mniejszych posiłków dziennie i zachowanie regularnych odstępów pomiędzy nimi.

Regularność spożywania posiłków zapobiega spadkom poziomu cukru we krwi, czego konsekwencją jest mniejsza ochota na podjadanie. Ważnym aspektem jest również to, że nie możemy doprowadzać do momentu, w którym nasz głód będzie naprawdę wielki, ponieważ później będziemy nadrabiać zaległości zajadając się między innymi słodyczami. Walka ze słodyczami nie należy do łatwych etapów. Plusem jest to, że organizm dosyć szybko odzwyczaja się od słodkiego smaku. Na samym początku odchudzania i wprowadzania rozmaitych zmian w swoje odżywianie, pokonanie naszego apetytu na słodycze wymaga od nas naprawdę silnej woli i dużej motywacji. Z czasem, jesteśmy w stanie zapomnieć o słodkich przyjemnościach i skupić się na zdrowym odżywianiu. Słodycze zaczynają być dla nas obojętne i niepotrzebne. Powinniśmy jednak cały czas uważać i nie poddawać się pokusie powrotu do dawnych zwyczajów jedzeniowych. Jeśli skusimy się na czekoladę, to postarajmy się zjeść tylko kawałek, a nie całą tabliczkę. Umiar we wszystkim jest najważniejszy. Pamiętając powyższe zasady, na pewno uda nam się osiągnąć cel oparcia się słodyczom i utraty zbędnych kilogramów.

Artykuł stworzony przy współpracy z firmą Light Catering serwującą diety pudełkowe na terenie prawie całej Polski.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (125 głosów, średnia: 4,26 z 5)
zapisuję głos...