Czy wiesz, że brokuł to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie?

Brokuł, nazywany inaczej kapustą szparagową, to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Bogaty w składniki odżywcze, witaminy oraz minerały, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, zapobiega wielu schorzeniom, chorobom układu krążenia, a nawet nowotworom. Co więcej, odpowiednio przyrządzony doskonale smakuje, dlatego warto, by stał się nieodłącznym elementem naszej codziennej diety.

Samo zdrowie

Nazwa brokuł wywodzi się od włoskiego słowa broccoli, oznaczającego dawniej delikatny, młody pęd roślin kapustnych. Ze względu na bogactwo zawartych w nim składników odżywczych, został okrzyknięty „królem warzyw”. Róże brokułu charakteryzują się wysoką zawartością białka, witamin, soli mineralnych oraz błonnika, a spożywanie około 150 g tego warzywa, zaspokaja dziennie zapotrzebowanie człowieka na witaminy A, B1 oraz C. Zawiera wiele cennych pierwiastków wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu, między innymi wapnia, magnezu, fosforu, żelaza i potasu. Zawarty w nich sulforafan pobudza produkcję enzymów, które pomagają chronić naczynia krwionośne, zmniejszając ryzyko zawałów serca i udarów mózgu. Jest także przydatny w procesie oczyszczania organizmu z toksyn i zapobiega przeziębieniom. Jego regularne spożywanie obniża ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych płuc i układu trawiennego. Z uwagi na wysoką zawartość potasu przy jednoczesnej niskiej zawartości sodu, brokuł jest polecany osobom cierpiącym na choroby serca i nerek. Może być też bez większych ograniczeń spożywany przez cukrzyków, ponieważ węglowodany występują w nim w małej ilości.

Zdrowie na talerzu

Brokuł to warzywo nie tylko niezwykle zdrowe, ale także bardzo smaczne. Warto wiedzieć, że do jedzenia poza różami nadają się również łodygi. Jednak, aby brokuł nie stracił podczas obróbki termicznej swoich dobroczynnych właściwości, należy wiedzieć, jak należy się z nim obchodzić.

Jednym z najzdrowszych sposobów na przyrządzenie brokułów jest gotowanie ich na parze. Wystarczą 3-4 minuty, aby uzyskać wyjątkowy smak i zachować wszelkie wartości odżywcze. Inną metodą, którą z powodzeniem możemy zastosować w domowym zaciszu, jest gotowanie w wodzie – wystarczy dodać do niej odrobinę soli i soku z cytryny. Po 2-5 minutach gotowania są już idealnym składnikiem naszych dań, sałatek czy zup. Ugotowane brokuły powinny być al dente, czyli lekko twardawe, chrupiące.

Poniżej przedstawiamy inspirujący przepis na pyszną sałatkę z brokułów, mango i orzechów.

Sałatka z brokułów, mango i orzechów

Składniki:

  • Sałatka:
  • 1 brokuł
  • 1 mango
  • 1 czerwona cebula

Dressing:

  • 2 łyżeczki oliwy
  • 2–3 łyżeczki octu winnego
  • 1 opakowanie włoskiego sosu do sałatek
  • sól i pieprz do smaku

Orzechy:

  • 4 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 miski pokruszonych orzechów

Przygotowanie:

Z brokułu odciąć różyczki, ugotować na parze al dente. Przełożyć na chwilę do zimnej wody. Odcedzić i włożyć do dużego naczynia. Pozostawić do wystudzenia. Cebulę posiekać i dodać do brokułu. Mango obrać i pokroić na kawałki. Dodać do brokułu i cebuli. Sałatkę polać dressingiem.

Cukier i pieprz cayenne wymieszać na małej patelni, dodać orzechy i smażyć, stale mieszając. Wystudzić, posypać sałatkę tuż przed podaniem.

Po więcej inspirujących przepisów, zapraszamy na stronę: http://broccoli-conference.com/przepisy/

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (274 głosów, średnia: 4,72 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  27 sierpnia 2014 08:44

    Bardzo lubię brokuły i jem je bardzo często. Brokuły można dodawać do wielu dań jako składnik, lub jako warzywo do mięsa i ziemniaków.

    Odpowiedz
  2. martucha180  27 sierpnia 2014 13:33

    Wiem, że brokuł jest zdrowy, ale jakoś za nim nie przepadam.

    Odpowiedz
  3. gusia.  27 sierpnia 2014 22:15

    A ja słyszałam ,że można zalać wrzątkiem i po chwili nadaje się do sałatek.

    Odpowiedz
  4. bbo  28 sierpnia 2014 10:15

    Uwielbiam brokuł. Zajmuje u mnie pierwsze miejsce, razem z fasolką szparagową.

    Odpowiedz
  5. paolia  28 sierpnia 2014 10:46

    kocham potrawy z brokułem !

    Odpowiedz
  6. as_sa  31 sierpnia 2014 15:54

    Heh też jestem wielką fanką brokułów. Świetnie smakują w połączeniu z jajkiem

    Odpowiedz
  7. girlblack  20 kwietnia 2015 20:10

    uwielbiam brokuły:) mogłabym jeść codziennie 😀

    Odpowiedz
  8. sweet850  28 lipca 2016 15:21

    brokuł rządzi

    Odpowiedz
  9. marrika  2 listopada 2016 11:29

    Znam lepszy przepis. Różyczki brokułu polewamy sosem czosnkowym (zmiażdżony czosnek, jogurt naturalny, pieprz i sól) i posypujemy uprażonym sezamem i pestkami słonecznika.

    Odpowiedz
  10. stokrotkapolna  16 listopada 2016 07:52

    Wiem i jem.

    Odpowiedz
    • linea  16 listopada 2016 08:08

      Już jakiś czas nie jadłam brokuła. Przez okres wakacyjny nadrabiałam pomidory i ogórki, ale przyszedł czas na brokuły, kalafiory i kapustę pekińską.

      Odpowiedz
  11. m258  22 listopada 2016 13:27

    uwielbiam brokuly

    Odpowiedz
  12. ewka  22 grudnia 2016 20:34

    mój syn uwielbia brokuły tak bardzo, że mi już trochę obrzydły, tak często są na naszym stole

    Odpowiedz
  13. Kika07645  5 kwietnia 2017 06:30

    Lubię brokuły, ale z tego co przeczytałam to źle je przygotowywałam. Artykuł zapisany w zakładkach i na pewno będę do niego powracać chcąc przygotować brokuła.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany