Bezglutenowe pączki z malinami

Bezglutenowe-pączki-z-malinami

Składniki:

  • 1/2 kg przesianej mieszanki mąk bezglutenowych
  • 50 g świeżych drożdży
  • 80 g cukru
  • 300 ml mleka
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 100 g masła
  • 3 łyżki wódki (bezglutenowej)
  • 1 cały olejek cytrynowy
  • tłuszcz do smażenia, np. olej
  • szczypta soli
  • 50 g cukru pudru do posypania
  • 80 g marmolady

Marmolada:

  • 500 g mrożonych malin
  • 150 g cukru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Zamrożone maliny włóż do garnka, dodaj cukier oraz sok i duś ok. 20 minut, często mieszając, żeby się nie przypaliły. Maliny przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek. Marmolada powinna mieć konsystencję podobną do kisielu.
  2. Drożdże rozdrób i włóż do miseczki. Dodaj 3 łyżki cukru, wymieszaj, zalej ciepłym mlekiem (1/2 szklanki) i ponownie wymieszaj. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (30-60 minut).

Białko ubij, żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę i resztę mleka oraz rozczyn. Wyrób ciasto, dodaj szczyptę soli, alkohol i olejek cytrynowy. Następnie dodaj masło i jeszcze raz wymieszaj. Odstaw
w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 60 minut). Z wyrośniętego ciasta uformuj pączki
z marmoladą w środku i znów odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 35-45 minut.  Po wyrośnięciu, smaż pączki na rozgrzanym do ok. 170°C smalcu lub oleju z 2 stron. Jasna obwódka na pączkach powstaje wtedy, gdy ciasto jest idealnie wyrośnięte (podwojone), a nie przerośnięte.

Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony www.tesco.pl/smaczna-strona

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (254 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. kasia87g  22 maja 2016 12:45

    ja toleruje gluten, ale ciekawa jestem smaku takiej potrawy bezglutenowej, czy taki sam, czy podobny, warto kiedyś taki przepis zastosować dla odmiany

    Odpowiedz
  2. martucha180  22 maja 2016 17:23

    Z malinami pączków nie jadłam jeszcze…

    Odpowiedz
  3. xtina120  22 maja 2016 23:20

    Mniam, same pysznosci;) Uwielbiam pączki pomimo tego, że sa dość tłuste i bardzo kaloryczne. Od czasu do czasu sobie na takiego pozwalam 😉

    Odpowiedz
  4. Aneta  23 maja 2016 12:44

    Pączki z malinami? Jestem na TAK! 🙂

    Odpowiedz
  5. Jaworka  30 maja 2016 22:28

    Dobry przepis wart sprobowania

    Odpowiedz
  6. as_sa  6 lipca 2016 19:23

    Ciekawa jestem jak smakują w rzeczywistości

    Odpowiedz
  7. nungal  2 listopada 2016 09:17

    jadłam już wiele słodkości bezglutenowych i przyznam szczerze, ze gdybym nie wiedziała ze nie mają glutenu to pewnie nawet bym się nie zorientowała, bo były absolutnie przepyszne w smaku.

    Odpowiedz
    • nungal  2 listopada 2016 09:19

      Niestety wciąż pokutuje mit, że jezeli coś nie zawiera glutenu, to musi być w smaku mdłe i nijakie. Tymczasem można się absolutnie zakochać w takiej kuchni. A to czy na co dzień jeść gluten czy nie, to już indywidualna sprawa 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany