Żytnie bułeczki z serem żółtym

Żytnie bułeczki

Składniki na: Żytnie bułeczki z serem żółtym

– 400 g mąki żytniej

– szklanka ciepłej wody

– 2 łyżki oleju

– ok. 50 g drożdży

– 1  płaska łyżeczka soli

– 1 łyżeczka cukru

– 100 g sera Gouda MSM Mońki

 Wykonanie:

Mąkę, drożdże, sól, cukier i olej połączyć w misce. Następnie wlać wodę i zagnieść ciasto do uzyskania jednolitej masy. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 1 godzinę. Masę podzielić na małe, równej wielkości kulki. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i ułożyć na niej bułeczki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby podrosły.  Piec ok. 30 min. w temperaturze 200st.C.  Po wyciągnięciu lekko posmarować zimną wodą, zawinąć w kuchenną ściereczkę i odstawić do wystygnięcia. Chłodne bułeczki lekko natrzeć od góry masłem. Zetrzeć ser na tarce o grubych oczkach i posypać nim chłodne pieczywo. Zapiec w piekarniku, żeby ser się rozpuścił. Gotowe podawać z masłem.

Smacznego!  

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (279 głosów, średnia: 4,70 z 5)
zapisuję głos...