Kulinarne zwyczaje wielkanocne w Europie

Lada moment rozpoczynamy najważniejsze chrześcijańskie święta w całym roku. Cała Europa się do nich przygotowuje, a każde państwo ma swoje własne tradycje. Dzisiaj chcemy Wam przybliżyć kilka kulinarnych zwyczajów wielkanocnych panujących na naszym kontynencie. My  pieczemy mazurki, gotujemy żurek, z co robioą Szwedzi, Grecy, Niemcy i Rosjanie?  

wielkanoc (1)

Wielkanoc już za chwilę! Pieczemy mazurki, dekorujemy jajka, gotujemy żurek, a co robią pozostali Europejczycy? Jak wygląda ich wielkanocny stół? PizzaPortal.pl, największy serwis do zamawiania online dań kuchni z całego świata, przygotował zestawienie najbardziej popularnych potraw spożywanych podczas Wielkanocy, w tak zróżnicowanych kulinarnie krajach jak: Grecja, Szwecja, Niemcy i Rosja.

Kulinarne zwyczaje wielkanocne w Europie – Wielka grecka uczta

Grecy zaczynają świętować w Wielką Sobotę, a do kościoła ze święconką udają się już w środę poprzedzającą Wielkanoc. Co ciekawe, nie zanoszą tam koszyczka, lecz oliwę i oregano. Mieszkańcy Grecji uwielbiają syte posiłki, które przygotowywane są na bazie zup. Najpopularniejszą wśród nich jest magirica – podroby baranie ugotowane z cebulą, koprem i cytryną. Prawdziwe świętowanie rozpoczyna się w niedzielę. Cała rodzina spożywa wówczas kokoreci, czyli baraninę z przyprawami. Charakterystycznym daniem jest także pieczony baran serwowany z ziemniakami i sałatą. Na deser Grecy zazwyczaj objadają się słodkim chlebkiem, który kształtem i formą przypomina naszą polską chałwę.

wielkanoc (2)

Kulinarne zwyczaje wielkanocne w Europie – Tradycje szwedzkie

Påsk, czyli Wielkanoc w Szwecji spędzana jest zwykle w domu rodzinnym. W Święta Szwedzi preferują kaloryczne posiłki, gdyż na co dzień jadają raczej lekkostrawne potrawy. Na wielkanocnym stole królują, podobnie jak w Polsce, przygotowane na różne sposoby jajka. Innymi, typowo świątecznymi potrawami są jagnięcina, Janssons frestelse (popularna zapiekanka szwedzka z ziemniaków, cebuli i szprotek z dodatkiem śmietany i białego pieprzu) oraz bułeczki pszenne z kminkiem lub cynamonem nazywane semlorami, które zalewane są na talerzu gorącym mlekiem lub bitą śmietaną. W świątecznym menu znajdziemy też wiele rybnych potraw, głównie z łososia i śledzia. Na deser nie może zabraknąć tortu marcepanowego, który jest uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych.

Kulinarne zwyczaje wielkanocne w Europie – Świąteczne specjały Niemców

Wielki Czwartek, czyli Gründonnerstag Niemcy tradycyjnie zaczynają od zjedzenia „czegoś zielnego”, na przykład sałaty lub szczypiorku. Jednak na świątecznych stołach nie brakuje tradycyjnych dań. Wśród potraw, których w Wielkanoc nie może zabraknąć są kiełbasa, babka drożdżowa z rodzynkami, knedle, a także jaja faszerowane z kawiorem lub podawane z sosami. Inne charakterystyczne przysmaki to barania pieczeń oraz biały ser formowany w kształt jajek, które bardzo często stanowią również element dekoracyjny. Natomiast miłośnicy mięsa rozkoszują się hackepeter, czyli posiłkiem przyrządzonym z papryki, cebuli, natki pietruszki oraz surowego mięsa, który swoim wyglądem przypomina tatar. Nie może też zabraknąć Wielkanocnego Zająca, który wykonany jest z cukru, czekolady, chleba lub po prostu z materiału.

Kulinarne zwyczaje wielkanocne w Europie – Paschalna kuchnia rosyjska

Święta Wielkanocne, w Rosji nazywane Paschą i zwykle obchodzone są później niż u nas w związku z tym, że prawosławni Rosjanie posługują się kalendarzem juliańskim. Czterdziestodniowy post, poprzedzający prawosławną Wielkanoc, jest bardzo rygorystyczny – w tym okresie Rosjanie nie spożywają mięsa, ryb, nabiału i białego pieczywa. Do cerkwi mieszkańcy Rosji w koszyku zanoszą jajka, wielkanocne baby i charakterystyczną dla tego regionu świata paschę, czyli potrawę z białego sera, utartego z masłem i wymieszanego z żółtkami i bakaliami. Tradycyjnym świątecznym słodkim przysmakiem jest także koulitch, czyli ciasto z rodzynkami. Świąteczny stół zdobią czerwone pisanki, którymi Rosjanie zwykli się obdarowywać w czasie wielkanocnych wizyt u rodziny i przyjaciół.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (154 głosów, średnia: 4,83 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  23 marca 2016 10:49

    Jakoś nie byłam zaskoczona zwyczajami z innych europejskich krajów…

    Odpowiedz
  2. bbo  23 marca 2016 12:30

    Najchętniej bym chyba z Grekami świętowała!

    Odpowiedz
  3. nataliaa  23 marca 2016 12:38

    nic nadzwyczajnego w sumie, mi pasuje to jak święta spędzają Polacy (może również nie ma nic wielkiego co nas odróżnia od innych krajów, no ale sam fakt że taka rodzinna atmosfera, święcenie jedzonka w koszyczku, „pilnowanie” grobu w Kościele)

    Odpowiedz
  4. macierzanka  23 marca 2016 19:59

    Lubię poznawać zwyczaje innych krajów.

    Odpowiedz
  5. Aneta  23 marca 2016 20:11

    Fajny artykuł, lubię czytać o zwyczajach w innych krajach, a także przekonywać się o nich na własnej skórze lub naocznie 🙂 Może kiedyś będzie mi dane spędzić Wielkanoc w którymś z tych państw, np. w Grecji 🙂

    Odpowiedz
  6. Patriszia  23 marca 2016 20:31

    Bardzo ciekawy artykuł 🙂 Lubię poznawać zwyczaje innych krajów 🙂

    Odpowiedz
  7. efffciaa  27 marca 2016 10:54

    Każdy kraj ma inne zwyczaje , spędziliśmy kiedyś święta w Szwecji – typowo rybne święto jak dla mnie , a tort marcepanowy jest tam praktycznie jedynym dostępnym ciastem , to jest biszkopt oblepiony sowicie marcepanem – mi nie smakuje zupełnie .

    Odpowiedz
  8. Kasia  27 marca 2016 18:54

    Fajnie wyglądają.

    Odpowiedz
  9. lilkawodna  30 marca 2016 14:56

    Każdy naród ma swoje tradycje. I to jest piekne bo nas wyróżnia. Jak spędzamy świeta za granicą musimy uszanować panujące tam tradycje. I tyle.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany