Żurawinowy tort z konfiturą z dzikiej róży i czekoladą
Składniki na: Żurawinowy tort z konfiturą z dzikiej róży i czekoladą
Składniki – ciasto:
- 5 jajek
- 250 ml konfitury z dzikiej róży
- 200 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 aromat migdałowy (9 ml)
- 1 tabliczka startej czekolady
Składniki na krem:
- 300 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
Przepis na konfiturę z dzikiej róży i żurawiny:
Żurawinę, moczymy w soku z dzikiej róży przez ok. 20 minut. Następnie podgrzewamy wszystko na patelni z niewielką ilością cukru, do momentu aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Do musu z żurawiny dodajemy konfiturę z róży i wszystko dokładnie mieszamy.
Przepis na tort:
Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy cukier wanilinowy wszystko dokładnie miksujemy. W osobnym naczyniu, ubijamy na sztywno pianę z białek, dodajemy do masy razem z żurawiną. Wszystko przekładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy (rozmiar 24), wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni. Po wystygnięciu ciasto kroimy na trzy biszkopty, przygotowujemy krem: śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Tak przygotowany krem przekładamy warstwami na zmianę z konfiturą z dzikiej róży i żurawiny i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Na sam koniec pozostałym kremem, smarujemy cały tort i dodatkowo posypujemy go płatkami czekoladowymi – to prosta i efektowna dekoracja tortu. Dodatkowo tort możemy ozdobić suszoną żurawiną i zielonymi gałązkami świerku.