Zupy ze świeżych warzyw przez cały rok
Smak i aromat wiosenno-letniej zupy pamiętamy przez cały rok. Są one bogate w świeże, młodziutkie warzywa. Wpływają one pozytywnie na nasz organizm po zimowym menu. Zupy powinniśmy jadać przez okrągły rok, nie tylko w okresie letnim, kiedy mamy dostęp do świeżych produktów warzywnych.
Dlaczego powinniśmy jeść zupy?
Zupy powinniśmy i trzeba jadać, nie tylko latem, ale również zimą, ponieważ doskonale rozgrzewają i chronią organizm przed przeziębieniem. Bardzo często dostarczają również niezbędnych składników, tj. białko, witaminy i sole mineralne. Jest jeden warunek – zupy gotujemy sami. Nie korzystamy z tzw. „sproszkowanych gotowców”, które wystarczy zalać wrzątkiem. Latem, kiedy doskwiera upał, uwielbiamy dania z zup, tzw. chłodniki – owocowe, jak np. zupa wiśniowa. Wspaniałym orzeźwieniem w upalne dni będzie barszcz z botwinką i pomidorami. Tego typu zupy oprócz walorów smakowych i odżywczych, uzupełniają płyny.
Większość dań przyrządzamy na wywarach mięsnych z dodatkiem świeżych lub mrożonych warzyw. Podczas gotowania uwalniają się niezbędne składniki, które nadają zupą smak i aromat. To jest najlepszy sposób przygotowania posiłku. Zupy są nie tylko łatwe w przyrządzaniu, ale stanowią zbilansowaną i wartościową dietę posiłku w codziennym żywieniu. Dlatego warto jeść zupy przez okrągły rok. Latem mamy dostęp do świeżych produktów. Natomiast zimą warto wykorzystać mrożonki. Mrożone warzywa posiadają taką samą wartość odżywczą, co świeże. Zamrażanie nie powoduje dużych strat składników mineralnych oraz witamin. Na rynku istnieje bogata oferta różnych zestawów mrożonych jarzyn, dzięki którym możemy przygotować, chociażby pyszną zupę jarzynową lub kalafiorową. W okresie zimowym polecam stosować mrożonki, zwłaszcza, że surowe warzywa, w tym okresie nie są najlepszej jakości.
Rodzaje zup
W codziennej praktyce możemy rozróżnić buliony oraz zupy-kremy. Kremy są gęste i przyrządza się ze zmiksowanych składników. Składniki najlepiej zmiksować za pomocą blendera. Można je dodatkowo przyprawić mlekiem, gęstą śmietaną lub kleksem naturalnego jogurtu. Kremy najlepiej spożywać ze świeżymi grzankami z masłem czosnkowym lub drobnymi kluseczkami. Do zup-kremów idealnym dodatkiem jest groszek ptysiowy.
Natomiast buliony są aromatycznymi wywarami. Bulion można podawać w czystej postaci, jako rosół z dodatkiem makaronu i zielonej pietruszki. Buliony stanowią podstawowy wywar do sporządzenia innych popularnych zup. Bulion przygotowujemy na bazie mięsnej – wołowiny, cielęciny, drobiu lub ryby. Możemy go również przygotować na warzywach. Lecz, żeby uzyskać aromatyczny wywar, najlepiej go przygotować na kościach cielęcych z dodatkiem cebuli, czosnku marchewki, pora, selera i pietruszki.
Wartości odżywcze zup
Zupy, które są gotowane na wywarach warzywnych są bogactwem i źródłem węglowodanów, błonnika, mikroelementów (potas, żelazo, magnez), witamin z grupy E, B oraz beta-karotenów. Wszystkie składniki są łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Podczas gotowania warzyw traci się dużo witamin. Dlatego gotowanych warzyw i zup nie możemy traktować, jako źródło. Sytość zup zapewnia duża ilość błonnika, który wspomaga pracę jelit. Do zup dodajemy różne dodatki, tj. makaron, ryż, kaszę, groszek ptysiowy, które dostarczają energii.
Nasze przyzwyczajenia kulinarne przeważnie sprowadzają się do tradycyjnych zup, typu: rosół, pomidorowa, jarzynka, ogórkowa, itp. Warto zmienić przyzwyczajenia i zaczerpnąć nowych inspiracji, które wniosą powiew nowego smaku. Czas na odmianę! Zupa-krem każdemu przypadnie do gustu. Nie masz pomysłu? Wypróbuj sprawdzone przepisy od Prostych Historii!