Zupa z soczewicy wg Altona Browna

Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy wg Altona Browna – prowadzącego swój program w Polsat Food Network

Składniki:

2 łyżka stołowa oleju z oliwek

150g drobno posiekanej cebuli

25g drobno posiekanej marchewki

25g drobno posiekanego selera

2 łyżeczka soli

450g soczewicy, przebranej i płukanej

225g obranych i siekanych pomidorów

2L buliony warzywnego lub rosołowego

½ łyżeczki świeżo mielonych nasion kolendry

½ łyżeczki świeżo zmielonego prażonego kminu rzymskiego

½ łyżeczki świeżo zmielonych ziaren paradise

Jak przyrządzić:

Wlej oliwę do dużego 6 litrowego kociołka i wstaw na średni ogień. Gdy się podgrzeje dodaj cebulę, marchewkę, seler oraz sól i gotuj aż cebula stanie się przeźroczysta, około 6-7 minut. Dodaj soczewicę, pomidory, bulion, kolendrę, kmin rzymski oraz ziarna paradise – wymieszaj. Zwiększ ogień i zagotuj. Zredukuj ogień, przykryj i duś aż soczewica zmięknie, około 35 do 40 minut. Za pomocą miksera zrób puree. Podawaj natychmiast.

logo

 

Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Altona Browna można znaleźć w  programie, który jest emitowany na Polsat Food Network.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (104 głosów, średnia: 4,86 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  3 grudnia 2013 19:32

    Nigdy takiej nie jadłam, ale wygląda niezwykle smakowicie.

    Odpowiedz
  2. efffciaa  22 marca 2016 10:45

    Nie lubię soczewicy a co do zupy to sam jej wygląd mnie odrzuca , nie tylko bym nie zjadła , ale bym jej nawet nie chciała robić – to nie jest menu dla mnie 🙁

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany