Zupa z soczewicy wg Altona Browna

Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy wg Altona Browna

Składniki:

2 łyżka stołowa oleju z oliwek

150g drobno posiekanej cebuli

25g drobno posiekanej marchewki

25g drobno posiekanego selera

2 łyżeczka soli

450g soczewicy, przebranej i płukanej

225g obranych i siekanych pomidorów

2L buliony warzywnego lub rosołowego

½ łyżeczki świeżo mielonych nasion kolendry

½ łyżeczki świeżo zmielonego prażonego kminu rzymskiego

½ łyżeczki świeżo zmielonych ziaren paradise

Jak przyrządzić:

Wlej oliwę do dużego 6 litrowego kociołka i wstaw na średni ogień. Gdy się podgrzeje dodaj cebulę, marchewkę, seler oraz sól i gotuj aż cebula stanie się przeźroczysta, około 6-7 minut. Dodaj soczewicę, pomidory, bulion, kolendrę, kmin rzymski oraz ziarna paradise – wymieszaj. Zwiększ ogień i zagotuj. Zredukuj ogień, przykryj i duś aż soczewica zmięknie, około 35 do 40 minut. Za pomocą miksera zrób puree. Podawaj natychmiast.

 

 

Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Altona Browna można znaleźć w  programie, który jest emitowany na Polsat Food Network.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (159 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...