Zupa z soczewicy wg Altona Browna
Zupa z soczewicy wg Altona Browna
Składniki:
2 łyżka stołowa oleju z oliwek
150g drobno posiekanej cebuli
25g drobno posiekanej marchewki
25g drobno posiekanego selera
2 łyżeczka soli
450g soczewicy, przebranej i płukanej
225g obranych i siekanych pomidorów
2L buliony warzywnego lub rosołowego
½ łyżeczki świeżo mielonych nasion kolendry
½ łyżeczki świeżo zmielonego prażonego kminu rzymskiego
½ łyżeczki świeżo zmielonych ziaren paradise
Jak przyrządzić:
Wlej oliwę do dużego 6 litrowego kociołka i wstaw na średni ogień. Gdy się podgrzeje dodaj cebulę, marchewkę, seler oraz sól i gotuj aż cebula stanie się przeźroczysta, około 6-7 minut. Dodaj soczewicę, pomidory, bulion, kolendrę, kmin rzymski oraz ziarna paradise – wymieszaj. Zwiększ ogień i zagotuj. Zredukuj ogień, przykryj i duś aż soczewica zmięknie, około 35 do 40 minut. Za pomocą miksera zrób puree. Podawaj natychmiast.
Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Altona Browna można znaleźć w programie, który jest emitowany na Polsat Food Network.