Zupa z pieczonej papryki – idealna na zimę

W sezonie jesienno-zimowym, nawet tak mało mroźnym, jak tegoroczny, trudno się oprzeć rozgrzewającym potrawom, które dodają energii i poprawiają odporność. Zupa z pieczonej papryki będzie idealna na chłodne, zimowe popołudnie. Zobaczcie, jak ją przygotować.

Zupa z pieczonej papryki

źródło: pixabay.com

Składniki:

  • litr wody
  • 3 średnie papryki
  • 4 duże pomidory lub puszka pomidorów w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pietruszka z natką
  • 1 cebula
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 2 marchewki
  • 2 szalotki
  • słodka lub ostra papryka
  • groszek lub czerwona fasola z puszki
  • pieprz
  • sól
  • opcjonalnie kiełki

Sposób przygotowania: 

Marchewkę, pietruszkę i cebulę wykorzystaj do przygotowania bulionu warzywnego. Kiedy połowa wody wyparuje, wyjmij warzywa. Pomidory sparz i zdejmij skórkę, papryki wydrąż. Upiecz pomidory, paprykę i czosnek przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. 

Z upieczonej papryki zdejmij skórki. Przeciśnięty czosnek, paprykę i przetarte pomidory lub pomidory z puszki dodaj do bulionu. Zmiksuj składniki na gładki krem. Dopraw do smaku, dodaj listki bazylii, groszek lub fasolę. Do wersji z czerwoną fasolą będą pasowały ostrzejsze przyprawy w stylu meksykańskim. Wersję z groszkiem możesz posypać ulubionymi kiełkami. 

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (237 głosów, średnia: 4,55 z 5)
zapisuję głos...