Zupa z pieczonej papryki – idealna na zimę
W sezonie jesienno-zimowym, nawet tak mało mroźnym, jak tegoroczny, trudno się oprzeć rozgrzewającym potrawom, które dodają energii i poprawiają odporność. Zupa z pieczonej papryki będzie idealna na chłodne, zimowe popołudnie. Zobaczcie, jak ją przygotować.
Składniki:
- litr wody
- 3 średnie papryki
- 4 duże pomidory lub puszka pomidorów w zalewie
- 2 ząbki czosnku
- 1 pietruszka z natką
- 1 cebula
- kilka listków świeżej bazylii
- 2 marchewki
- 2 szalotki
- słodka lub ostra papryka
- groszek lub czerwona fasola z puszki
- pieprz
- sól
- opcjonalnie kiełki
Sposób przygotowania:
Marchewkę, pietruszkę i cebulę wykorzystaj do przygotowania bulionu warzywnego. Kiedy połowa wody wyparuje, wyjmij warzywa. Pomidory sparz i zdejmij skórkę, papryki wydrąż. Upiecz pomidory, paprykę i czosnek przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Z upieczonej papryki zdejmij skórki. Przeciśnięty czosnek, paprykę i przetarte pomidory lub pomidory z puszki dodaj do bulionu. Zmiksuj składniki na gładki krem. Dopraw do smaku, dodaj listki bazylii, groszek lub fasolę. Do wersji z czerwoną fasolą będą pasowały ostrzejsze przyprawy w stylu meksykańskim. Wersję z groszkiem możesz posypać ulubionymi kiełkami.
Smacznego!