Zupa z ogonów wołowych z soczewicą i paprykową pianką

Zupa z ogonów wołowych z soczewicą i paprykową pianką

  Składniki na danie – Zupa z ogonów wołowych z soczewicą i paprykową pianką:

  • 1 kg ogonów wołowych
  • 100g soczewicy zielonej
  • 50g marchewki
  • 25 g selera naciowego
  • 25g korzenia pietruszki
  • 20g cebuli
  • 1szt. papryki czerwonej
  • 75 ml śmietanki kremówki
  • 1/2 łyżeczki posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżka siekanego lubczyku
  • liść laurowy,  ziele angielskie
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • olej

 

Wykonanie:

Ogony obgotuj 2 razy, odlewając wodę. Zalej zimną wodą i gotuj powoli, aż mięso będzie odchodziło od kości. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa i soczewicę. Gdy zmiękną, wyjmij ogon i obierz kości z mięsa. Dodaj mięso do zupy. Dodaj tymianek, czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, liść laurowy, ziele angielskie i chwilę gotuj.

Paprykę nasmaruj olejem i upiecz w piekarniku o temperaturze 230 st. C do momentu aż całkowicie sczernieje. Obierz paprykę ze skórki i miąższ przeprzyj przez sito. Na suchej patelni praż miąższ paprykowy z koncentratem pomidorowym, kuminem i słodką papryką, do momentu aż powstanie gęsta konfitura. Śmietankę ubij i dodaj do niej ostudzoną konfiturę i lubczyk.

Zupę podaj z paprykową pianką.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (187 głosów, średnia: 4,49 z 5)
zapisuję głos...