Zupa z ogonów wołowych z soczewicą i paprykową pianką
Składniki na danie – Zupa z ogonów wołowych z soczewicą i paprykową pianką:
- 1 kg ogonów wołowych
- 100g soczewicy zielonej
- 50g marchewki
- 25 g selera naciowego
- 25g korzenia pietruszki
- 20g cebuli
- 1szt. papryki czerwonej
- 75 ml śmietanki kremówki
- 1/2 łyżeczki posiekanego czosnku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- ½ łyżeczki mielonego kuminu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżka siekanego lubczyku
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- olej
Wykonanie:
Ogony obgotuj 2 razy, odlewając wodę. Zalej zimną wodą i gotuj powoli, aż mięso będzie odchodziło od kości. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa i soczewicę. Gdy zmiękną, wyjmij ogon i obierz kości z mięsa. Dodaj mięso do zupy. Dodaj tymianek, czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, liść laurowy, ziele angielskie i chwilę gotuj.
Paprykę nasmaruj olejem i upiecz w piekarniku o temperaturze 230 st. C do momentu aż całkowicie sczernieje. Obierz paprykę ze skórki i miąższ przeprzyj przez sito. Na suchej patelni praż miąższ paprykowy z koncentratem pomidorowym, kuminem i słodką papryką, do momentu aż powstanie gęsta konfitura. Śmietankę ubij i dodaj do niej ostudzoną konfiturę i lubczyk.
Zupę podaj z paprykową pianką.