Zupa z kiełbasą typu chorizo i jarmużem
Czas przygotowania dania: Zupa z kiełbasą typu chorizo i jarmużem – 45 minut
Dla czterech osób
Składniki na danie: Zupa z kiełbasą typu chorizo i jarmużem
- – 250 g chorizo
- – 2 Bulionetki warzywne Knorr
- – 0,5 kg ziemniaków
- – 0,5 kg jarmużu
- – 1 por
- – 1 cebula
- – 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
- Drobno pokrojoną cebulę, czosnek i pora smażyć w garnku na margarynie około 5 minut na średnim ogniu. Dołożyć do tego ziemniaki, smażyć kolejne 5 minut, co chwilę mieszając.
- Do garnka dolać 1 litr wody, do której dodajemy Bulionetki Knorr, dzięki czemu zupa będzie doskonale doprawiona. Całość doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i pozostawić na nim, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie trzeba je rozgnieść w zupie. Dodać posiekany jarmuż i gotować około 10 minut.
- Równolegle należy pokrojone chorizo podsmażyć na patelni, aż stanie się chrupkie, dodając je do zupy tuż przed podaniem.
Komentarze
Bardzo fajny przepis, lubię zupy 🙂
Ciekawy przepis 🙂
Chętnie bym spróbowała.
niezbyt lubię jarmuż, więc zupa nie dla mnie
Wydaje się bardzo dobra.
Z podobnego przepisu, również z jarmużem i kiełbasą chorizo, robiłam coś na kształt dietetycznego bigosu – mega smaczne! 🙂
Świetny przepis uwielbiamy zupy więc na pewno wypróbuję i tą
Łatwy przepis, więc z chęcią spróbuję.
Sceptycznie do niej podchodzę.
Nie lubię chorizo więc przepis nie dla mnie.
Nie cierpię ani pora ani cebuli. Odejmując to powinno być smaczne 🙂
Ciekawe połączenie i na pewno pyszne
Nie wiem co to jest chorizo. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.