Zupa z kiełbasą typu chorizo i jarmużem
Czas przygotowania dania: Zupa z kiełbasą typu chorizo i jarmużem – 45 minut
Dla czterech osób
Składniki na danie: Zupa z kiełbasą typu chorizo i jarmużem
- – 250 g chorizo
- – 2 Bulionetki warzywne Knorr
- – 0,5 kg ziemniaków
- – 0,5 kg jarmużu
- – 1 por
- – 1 cebula
- – 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
- Drobno pokrojoną cebulę, czosnek i pora smażyć w garnku na margarynie około 5 minut na średnim ogniu. Dołożyć do tego ziemniaki, smażyć kolejne 5 minut, co chwilę mieszając.
- Do garnka dolać 1 litr wody, do której dodajemy Bulionetki Knorr, dzięki czemu zupa będzie doskonale doprawiona. Całość doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i pozostawić na nim, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie trzeba je rozgnieść w zupie. Dodać posiekany jarmuż i gotować około 10 minut.
- Równolegle należy pokrojone chorizo podsmażyć na patelni, aż stanie się chrupkie, dodając je do zupy tuż przed podaniem.