Zupa z cykorii

zupa-z-cykorii

Czas przygotowania dania: Zupa z cykorii – 60 minut

Ilośc porcji: 4

Składniki na danie: Zupa z cykorii

  • – cykoria – 450 g
  • – Bulionetka drobiowa Knorr – 2 sztuki
  • – woda – 1 litr
  • – starty parmezan – 4 łyżki
  • – gałka muszkatołowa
  • – cebula – 1 sztuka
  • – ryż – 100 g
  • – pieprz do smaku
  • – margaryna – 4 łyżki
  • – natka pietruszki – pół pęczka

Sposób przygotowania:

  1. Dwie Bulionetki drobiowe Knorr rozprowadź w litrze zagotowanej wody, by stwoarzyć aromatyczny bulion.
  2. Cykorie pozbaw dolnej, gorzkawej części. Liście umyj, osusz, a następnie pokrój w cienkie paski.
  3. Na roztopionej margarynie podsmaż pokrojoną cebulę wraz z cykorią.
  4. Zalej warzywa połową przygotowanego wcześniej bulionu i gotuj przez 35 minut.
  5. Po upływie tego czasu dodaj resztę wywaru oraz ryż. Gotuj na małym ogniu jeszcze przez 20 minut. Dopraw zupę gałką muszkatołową, szczyptą świeżo mielonego pieprzu i solą.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (162 głosów, średnia: 4,10 z 5)
zapisuję głos...