Zupa z cykorii
Czas przygotowania dania: Zupa z cykorii – 60 minut
Ilośc porcji: 4
Składniki na danie: Zupa z cykorii
- – cykoria – 450 g
- – Bulionetka drobiowa Knorr – 2 sztuki
- – woda – 1 litr
- – starty parmezan – 4 łyżki
- – gałka muszkatołowa
- – cebula – 1 sztuka
- – ryż – 100 g
- – pieprz do smaku
- – margaryna – 4 łyżki
- – natka pietruszki – pół pęczka
Sposób przygotowania:
- Dwie Bulionetki drobiowe Knorr rozprowadź w litrze zagotowanej wody, by stwoarzyć aromatyczny bulion.
- Cykorie pozbaw dolnej, gorzkawej części. Liście umyj, osusz, a następnie pokrój w cienkie paski.
- Na roztopionej margarynie podsmaż pokrojoną cebulę wraz z cykorią.
- Zalej warzywa połową przygotowanego wcześniej bulionu i gotuj przez 35 minut.
- Po upływie tego czasu dodaj resztę wywaru oraz ryż. Gotuj na małym ogniu jeszcze przez 20 minut. Dopraw zupę gałką muszkatołową, szczyptą świeżo mielonego pieprzu i solą.