Zupa z chilli
Czas przygotowania dania: Zupa z chilli – 45 minut
Ilość porcji: 4
Składniki na danie: Zupa z chilli
- – papryczki chili – 2 sztuki
- – Bulionetka drobiowa Knorr – 1 sztuka
- – makaron sojowy – 1 opakowanie
- – trawa cytrynowa – 2 sztuki
- – listki limonki – 2 sztuki
- – sok z limonki – 1 łyżka
- – cebula – 1 sztuka
- – ząbek czosnku – 3 sztuki
- – sos rybny – 1 łyżka
- – cukier – 1 łyżka
- – kolendra – 1 pęczek
- – woda – 1 litr
Sposób przygotowania:
- Zagotuj w garnku litr wody, wrzuć Bulionetkę drobiową Knorr i zamieszaj.
- Cebulę oraz papryczki chilli posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, a trawę cytrynową pokrój na kawałeczki.
- Dodaj je do wywaru wraz z listkami limonki oraz wyciśniętym z niej sokiem i gotuj przez około 20 minut.
- Po upływie tego czasu dopraw zupę łyżką sosu rybnego i cukru.
- Gotowe danie podawaj wraz z makaronem sojowym, przygotowanym według instrukcji na opakowaniu. Przed podaniem na stół udekoruj posiekaną kolendrą.