Zupa na Wigilię: wigilijna zupa migdałowa oraz 6 innych przepisów na wigilijne zupy

 

bakalland_zupa-migdalowa

Składniki na: wigilijna zupa migdałowa

(4 porcje)

  • 200 g migdałów blanszowanych Bakalland
  • 1 litr mleka
  • 40 dag ryżu
  • 1 łyżka masła
  • Sól do smaku

Sposób wykonania

Ilość migdałów dzielimy na pół. Część migdałów mielimy i zalewamy wrzącym mlekiem. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Następnie dodajemy pozostałe kawałki migdałów. Ryż przekładamy do garnka, solimy i zalewamy wodą, dodajemy łyżkę masła. Następnie wodę doprowadzamy do  wrzenia, zmniejszamy ogień i garnek przykrywamy pokrywką. Gotujemy ryż bez mieszania przez ok. 15 minut, aż pozostała woda odparuje. Następnie przekładamy ryż na talerze i zalewamy migdałową zupą. Aby unowocześnić danie można każdą porcję posypać szczyptą cynamonu.

Inne przepisy na wigilijne zupy

tradycyjny-barszcz-czerwony-z-grzybami-i-suszonymi-sliwkami-bakallandWigilijny barszcz czerwony z grzybami i suszonymi śliwkami

Składniki: 2 kg buraków-1 l wody-włoszczyzna-1 kwaśne jabłko- 1 ząbek czosnku – 1 liść laurowy – 4 ziarna pieprzu czarnego – 2 ziarna ziela angielskiego – 2 łyżeczki octu – sól dla smaku – cukier – 4 suszone grzyby – 6 suszonych śliwek Bakalland – majeranek.

 

zupa-grzybowa-gabrielZupa grzybowa „Gabriel”

Składniki: – suszone grzyby – 60 g – Bulion grzybowy Knorr – duża cebula – 1 sztuka – marchew –  1 sztuka – masło – 1 łyżka – woda – 3 szklanki

 

halaszle-rybna-zupa-z-karpiaHalaszle – rybna zupa z karpia. Danie węgierskie na Boże Narodzenie

Składniki:  – 1 cały karp (ok. 1,2 kg)- marchewka – połowa selera – 200 g pora- 1 papryka żółto-zielona – 1 mała ostra papryczka – 1 ząbek czosnku – 2 kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr – 2 cebule średniej wielkości – 3 łyżki oleju – 2 łyżki słodkiej papryki …..

 

moczka-1-72-dpiŚląska świąteczna zupa piernikowa moczka

Składniki: 200 g suszonych śliwek – 400 g rodzynek – 200 g daktyli – 200 g orzechów laskowych – 200 g migdałów – 250 g pierników Lambertz – bogato oblanych prawdziwą czekoladą deserową – 3 duże łyżki miodu – Szczypta chilli i cynamonu – Pomarańcza – 2-3 litry wody

 

zupa-z-soczewicyZupa z soczewicy wg Altona Browna

Składniki: 2 łyżka stołowa oleju z oliwek – 150g drobno posiekanej cebuli – 25g drobno posiekanej marchewki – 25g drobno posiekanego selera – 2 łyżeczka soli- 450g soczewicy, przebranej i płukanej – 225g obranych i siekanych pomidorów – 2L buliony warzywnego lub rosołowego – ½ łyżeczki świeżo mielonych nasion kolendry – ½ łyżeczki świeżo zmielonego prażonego kminu rzymskiego….

barszcz-grzybowyBarszcz grzybowy

Składniki: Susz grzybowy – Zakwas na żurek – Jogurt naturalny – Sól – czosnek

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (234 głosów, średnia: 4,79 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  8 grudnia 2016 13:55

    Nie ma to jak uszka w barszczu 🙂

    Odpowiedz
  2. A. czy  8 grudnia 2016 15:47

    U mnie jak zawsze będzie tradycyjny barszcz czerwony XD Uwielbiam 🙂

    Odpowiedz
  3. Joanna007  8 grudnia 2016 18:30

    40 dag ryżu do zupy mlecznej dla 4 osób to chyba dużo. Porządny garnek;p Obawiam się że po zalaniu ryżu zupą na talerzu będzie ryż z sosem 😛

    Odpowiedz
    • Agnieszka  11 grudnia 2016 20:45

      Ale ten ryż to raczej trzeba z blenderowac. To chyba ma być zupa krem. Choć ja i tak wolę barszcz czerwony tradycyjny

      Odpowiedz
      • Joanna007  12 grudnia 2016 01:56

        Raczej nie bo po zblendowaniu powstałaby gęsta masa że łyżki by się nie dało włożyć;p Wiem bo czasami robię deser z płatków ryżowych które gotuję i blenduję. W przepisie jest mowa o zalaniu ryżu zupą.

        Odpowiedz
  4. Wusia  8 grudnia 2016 19:57

    Zupa migdałowa wygląda ciekawie, ale w wigilię jestem tradycjonalistką i w mojej rodzinie od pokoleń przygotowujemy na swoim zakwasie barszcz z uszkami.

    Odpowiedz
  5. AnnStyl  8 grudnia 2016 22:00

    Przepis choć dość prosty to nawet ciekawy. Ale nie widzę go akurat u mnie na stole. Raczej wolę tradycyjne dania na ten dzień. Choć nie przeczę, ze może być smaczna. Raczej mi to kojarzy się z kremem migdałowym i ryżem niż zupą. Recz gustu.

    Odpowiedz
    • AnnStyl  25 grudnia 2016 21:06

      No i zupa z soczewicy też mi jakoś nie pasuje do świątecznego menu. Może jestem tradycjonalistką. No ale jakoś mi te potrawy nie pasują na wigilijnym stole. Choć zapewne są smaczne ale raczej przy innej okazji wolę je próbować.

      Odpowiedz
  6. stokrotkapolna  9 grudnia 2016 04:18

    Z tych wszystkich przepisów to najbardziej chyba by mi smakowała ta węgierska Halaszle,zupa rybna.Zupy migdałowe i piernikowe to nie dla mojej rodziny. Zupa ,to musi być zupa, a nie coś przypominające słodki deser.

    Odpowiedz
  7. klaudiaban  9 grudnia 2016 09:10

    Migdałowa dobra jako śniadanie na co dzień 🙂

    Odpowiedz
  8. Jaworka  11 grudnia 2016 22:41

    Nie wyobrażam sobie Wigilii bez zupy rybnej to jedyna zupa którą jemy raz w roku podana z grzankami jest przesmaczysta ale gotuje również barszcz czerwony z uszkami bo jeśli są goście to nie każdy lubi taka zupę a jeśli chodzi o zupę migdałową to mi jakoś nie pasuje na słodko tak samo jak łazanki z makiem na slodko

    Odpowiedz
    • Joanna007  12 grudnia 2016 01:59

      Nigdy nie jadłam zupy rybnej. U nas zawsze jest barszcz czerwony z uszkami. Grzybowej na wigilię też się nie podaje.

      Odpowiedz
      • linea  12 grudnia 2016 07:41

        U mnie też zawsze jest podawany barszcz z uszkami i też nigdy nie jadłam zupy rybnej.

        Odpowiedz
  9. afrodyta  15 grudnia 2016 14:37

    Zupy migdałowej jeszcze nie robiłam…,może kiedyś…

    Odpowiedz
  10. marcia7  6 stycznia 2017 10:57

    dobrze rozgrzewa

    Odpowiedz
  11. efffciaa  11 maja 2017 13:43

    Pod tym względem jestem tradycjonalistką 🙂 więc obstawiam barszczyk czerwony z uszkami – jak co roku na wigilię , chociaż nie powiem , że bym sobie nie wypróbowała innych przepisów .

    Odpowiedz
  12. K.M.Mia  16 października 2019 13:05

    U nas w domu są dwie zupy barszcz czerwony z uszkami i grzybowa z uszkami. Niestety nie wszyscy u mnie w domu lubią barszcz:/

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany