Zupa na Wigilię: wigilijna zupa migdałowa oraz 6 innych przepisów na wigilijne zupy
Wigilijna zupa migdałowa – sprawdzony, staropolski przepis, który znajdzie Wasze uznane i 6 pozostałych przepisów na zupy wigilijne.
Wigilijna zupa migdałowa
(4 porcje)
Składniki:
- 200 g migdałów blanszowanych Bakalland
- 1 litr mleka
- 40 dag ryżu
1 łyżka masła
Sól do smaku
Sposób wykonania:
Ilość migdałów dzielimy na pół. Część migdałów mielimy i zalewamy wrzącym mlekiem. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Następnie dodajemy pozostałe kawałki migdałów. Ryż przekładamy do garnka, solimy i zalewamy wodą, dodajemy łyżkę masła. Następnie wodę doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i garnek przykrywamy pokrywką. Gotujemy ryż bez mieszania przez ok. 15 minut, aż pozostała woda odparuje. Następnie przekładamy ryż na talerze i zalewamy migdałową zupą. Aby unowocześnić danie można każdą porcję posypać szczyptą cynamonu.
Inne przepisy na wigilijne zupy
Wigilijny barszcz czerwony z grzybami i suszonymi śliwkami
Składniki: 2 kg buraków-1 l wody-włoszczyzna-1 kwaśne jabłko- 1 ząbek czosnku – 1 liść laurowy – 4 ziarna pieprzu czarnego – 2 ziarna ziela angielskiego – 2 łyżeczki octu – sól dla smaku – cukier – 4 suszone grzyby – 6 suszonych śliwek Bakalland – majeranek.
Zupa grzybowa „Gabriel”
Składniki: – suszone grzyby – 60 g – Bulion grzybowy Knorr – duża cebula – 1 sztuka – marchew – 1 sztuka – masło – 1 łyżka – woda – 3 szklanki
Halaszle – rybna zupa z karpia. Danie węgierskie na Boże Narodzenie
Składniki: – 1 cały karp (ok. 1,2 kg)- marchewka – połowa selera – 200 g pora- 1 papryka żółto-zielona – 1 mała ostra papryczka – 1 ząbek czosnku – 2 kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr – 2 cebule średniej wielkości – 3 łyżki oleju – 2 łyżki słodkiej papryki …..
Śląska świąteczna zupa piernikowa moczka
Składniki: 200 g suszonych śliwek – 400 g rodzynek – 200 g daktyli – 200 g orzechów laskowych – 200 g migdałów – 250 g pierników Lambertz – bogato oblanych prawdziwą czekoladą deserową – 3 duże łyżki miodu – Szczypta chilli i cynamonu – Pomarańcza – 2-3 litry wody
Zupa z soczewicy wg Altona Browna
Składniki: 2 łyżka stołowa oleju z oliwek – 150g drobno posiekanej cebuli – 25g drobno posiekanej marchewki – 25g drobno posiekanego selera – 2 łyżeczka soli- 450g soczewicy, przebranej i płukanej – 225g obranych i siekanych pomidorów – 2L buliony warzywnego lub rosołowego – ½ łyżeczki świeżo mielonych nasion kolendry – ½ łyżeczki świeżo zmielonego prażonego kminu rzymskiego….
Barszcz grzybowy
Składniki: Susz grzybowy – Zakwas na żurek – Jogurt naturalny – Sól – czosnek
Nie ma to jak uszka w barszczu 🙂
U mnie jak zawsze będzie tradycyjny barszcz czerwony XD Uwielbiam 🙂
40 dag ryżu do zupy mlecznej dla 4 osób to chyba dużo. Porządny garnek;p Obawiam się że po zalaniu ryżu zupą na talerzu będzie ryż z sosem 😛
Ale ten ryż to raczej trzeba z blenderowac. To chyba ma być zupa krem. Choć ja i tak wolę barszcz czerwony tradycyjny
Raczej nie bo po zblendowaniu powstałaby gęsta masa że łyżki by się nie dało włożyć;p Wiem bo czasami robię deser z płatków ryżowych które gotuję i blenduję. W przepisie jest mowa o zalaniu ryżu zupą.
Zupa migdałowa wygląda ciekawie, ale w wigilię jestem tradycjonalistką i w mojej rodzinie od pokoleń przygotowujemy na swoim zakwasie barszcz z uszkami.
Przepis choć dość prosty to nawet ciekawy. Ale nie widzę go akurat u mnie na stole. Raczej wolę tradycyjne dania na ten dzień. Choć nie przeczę, ze może być smaczna. Raczej mi to kojarzy się z kremem migdałowym i ryżem niż zupą. Recz gustu.
No i zupa z soczewicy też mi jakoś nie pasuje do świątecznego menu. Może jestem tradycjonalistką. No ale jakoś mi te potrawy nie pasują na wigilijnym stole. Choć zapewne są smaczne ale raczej przy innej okazji wolę je próbować.
Z tych wszystkich przepisów to najbardziej chyba by mi smakowała ta węgierska Halaszle,zupa rybna.Zupy migdałowe i piernikowe to nie dla mojej rodziny. Zupa ,to musi być zupa, a nie coś przypominające słodki deser.
Migdałowa dobra jako śniadanie na co dzień 🙂
Nie wyobrażam sobie Wigilii bez zupy rybnej to jedyna zupa którą jemy raz w roku podana z grzankami jest przesmaczysta ale gotuje również barszcz czerwony z uszkami bo jeśli są goście to nie każdy lubi taka zupę a jeśli chodzi o zupę migdałową to mi jakoś nie pasuje na słodko tak samo jak łazanki z makiem na slodko
Nigdy nie jadłam zupy rybnej. U nas zawsze jest barszcz czerwony z uszkami. Grzybowej na wigilię też się nie podaje.
U mnie też zawsze jest podawany barszcz z uszkami i też nigdy nie jadłam zupy rybnej.
Zupy migdałowej jeszcze nie robiłam…,może kiedyś…
dobrze rozgrzewa
Pod tym względem jestem tradycjonalistką 🙂 więc obstawiam barszczyk czerwony z uszkami – jak co roku na wigilię , chociaż nie powiem , że bym sobie nie wypróbowała innych przepisów .
U nas w domu są dwie zupy barszcz czerwony z uszkami i grzybowa z uszkami. Niestety nie wszyscy u mnie w domu lubią barszcz:/
Fajna alternatywa dla czerwonego barszczu! Chętnie spróbuję! 🙂