Zupa na Wigilię: wigilijna zupa migdałowa oraz 6 innych przepisów na wigilijne zupy
Wigilijna zupa migdałowa – sprawdzony, staropolski przepis, który znajdzie Wasze uznane i 6 pozostałych przepisów na zupy wigilijne.
Wigilijna zupa migdałowa
(4 porcje)
Składniki:
- 200 g migdałów blanszowanych Bakalland
- 1 litr mleka
- 40 dag ryżu
1 łyżka masła
Sól do smaku
Sposób wykonania:
Ilość migdałów dzielimy na pół. Część migdałów mielimy i zalewamy wrzącym mlekiem. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Następnie dodajemy pozostałe kawałki migdałów. Ryż przekładamy do garnka, solimy i zalewamy wodą, dodajemy łyżkę masła. Następnie wodę doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i garnek przykrywamy pokrywką. Gotujemy ryż bez mieszania przez ok. 15 minut, aż pozostała woda odparuje. Następnie przekładamy ryż na talerze i zalewamy migdałową zupą. Aby unowocześnić danie można każdą porcję posypać szczyptą cynamonu.
Inne przepisy na wigilijne zupy
Wigilijny barszcz czerwony z grzybami i suszonymi śliwkami
Składniki: 2 kg buraków-1 l wody-włoszczyzna-1 kwaśne jabłko- 1 ząbek czosnku – 1 liść laurowy – 4 ziarna pieprzu czarnego – 2 ziarna ziela angielskiego – 2 łyżeczki octu – sól dla smaku – cukier – 4 suszone grzyby – 6 suszonych śliwek Bakalland – majeranek.
Zupa grzybowa „Gabriel”
Składniki: – suszone grzyby – 60 g – Bulion grzybowy Knorr – duża cebula – 1 sztuka – marchew – 1 sztuka – masło – 1 łyżka – woda – 3 szklanki
Halaszle – rybna zupa z karpia. Danie węgierskie na Boże Narodzenie
Składniki: – 1 cały karp (ok. 1,2 kg)- marchewka – połowa selera – 200 g pora- 1 papryka żółto-zielona – 1 mała ostra papryczka – 1 ząbek czosnku – 2 kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr – 2 cebule średniej wielkości – 3 łyżki oleju – 2 łyżki słodkiej papryki …..
Śląska świąteczna zupa piernikowa moczka
Składniki: 200 g suszonych śliwek – 400 g rodzynek – 200 g daktyli – 200 g orzechów laskowych – 200 g migdałów – 250 g pierników Lambertz – bogato oblanych prawdziwą czekoladą deserową – 3 duże łyżki miodu – Szczypta chilli i cynamonu – Pomarańcza – 2-3 litry wody
Zupa z soczewicy wg Altona Browna
Składniki: 2 łyżka stołowa oleju z oliwek – 150g drobno posiekanej cebuli – 25g drobno posiekanej marchewki – 25g drobno posiekanego selera – 2 łyżeczka soli- 450g soczewicy, przebranej i płukanej – 225g obranych i siekanych pomidorów – 2L buliony warzywnego lub rosołowego – ½ łyżeczki świeżo mielonych nasion kolendry – ½ łyżeczki świeżo zmielonego prażonego kminu rzymskiego….
Barszcz grzybowy
Składniki: Susz grzybowy – Zakwas na żurek – Jogurt naturalny – Sól – czosnek