Zupa rybna z TABASCO, pomidorami i imbirem

Zupa-rybna-z-TABASCO-pomidorami-i-imbirem

Składniki na danie –  Zupa rybna z TABASCO, pomidorami i imbirem:

  • Ok. 1 kg korpusów i głów z kilku gatunków ryb np. łososia, pstrąga, szczupaka,  karpia, sandacza
  • 2-3 filety ulubionej ryby np. pstrąga lub sandacza
  • 2 średnie marchewki
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • 1 średnia cebula
  • 5-6 średnich pomidorów
  • Kilka ząbków czosnku
  • Kawałek imbiru
  • Sos sojowy Kikkoman
  • Kilka kropel sosu TABASCO®
  • Liścielaurowe, ziele angielskie
  • Szczypior
  • Kolendra
  • Sól, pieprz

 

Wykonanie:

Pomidory opalić nad palnikiem i obrać .Warzywa (marchew, seler, pietruszkę, cebulę) obrać, umyć i pokroić w mniejsze kawałki. Wrzucić do  garnka razem z korpusami rybnymi. Dodać 2-3 pokrojone w ćwiartki, opalone i obrane pomidory, kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego. Wszystko zalać wodą 2-3 cm ponad warzywa i korpusy rybne. Delikatnie posolić. Gotować około godziny na niewielkim ogniu, w międzyczasie odszumować i odcedzić. Do gorącego bulionu dodać pokrojone w drobną kostkę pozostałe opalone i obrane pomidory. Wrzucić także pokrojone na mniejsze kawałki filety rybne, pogotować jeszcze kilka minut. Do bulionu dodać starty czosnek i imbir. Wszystko doprawić do smaku sosem  sojowym Kikkoman, TABASCO® i pieprzem. Przed podaniem dodać sporą ilość drobno posiekanego szczypiorku i świeżej kolendry.

 

Ambasadorem marki Kikkoman oraz TABASCO® jest Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, prowadzący kulinarny program TOP Chef. Miłośnik polskiej kuchni i naturalnych składników, proponuje wykorzystanie sosów Kikkoman oraz TABASCO® w rodzimej kuchni.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (170 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  25 listopada 2014 10:40

    Jak dla mnie za ostra.

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  25 listopada 2014 12:02

    To już nie dla mnie.

    Odpowiedz
  3. bbo  25 listopada 2014 20:45

    Bardzo lubię zupę rybną. chętnie spróbuję z imbirem, ale tabasco? Przyznam się, że boję się, że nie podołam ostrości 😀

    Odpowiedz
  4. Sylwia  24 lutego 2015 16:15

    nie wygląda smacznie..

    Odpowiedz
  5. efffciaa  15 kwietnia 2016 10:22

    Robiłam wielokrotnie zupę rybną , ale według innego przepisu , mianowicie według przepisu na węgierską zupę rybną , to się chyba po ichniejszemu Halaszle nazywa 🙂

    Odpowiedz
    • Aneta  7 grudnia 2016 09:57

      Brzmi ciekawie, zaraz poszukam 🙂

      Odpowiedz
  6. Aneta  7 grudnia 2016 09:57

    Właśnie zdałam sobie sprawę z tego, że jeszcze nigdy w życiu nie jadłam zupy rybnej! 🙂 Chyba muszę to zmienić, może mi akurat taki rodzaj dania zasmakuje 🙂

    Odpowiedz
  7. linea  8 grudnia 2016 09:49

    Nigdy nie jadłam zupy rybnej, chociaż ogólnie lubie ryby. Może warto spróbować.

    Odpowiedz
  8. xtina120  18 grudnia 2016 18:20

    Nigdy jeszcze nie próbowałam zupy rybnej, w mojej rodzinie nie są one popularne.

    Odpowiedz
  9. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 07:47

    Też nie robiłam nigdy takiej. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany