Zupa rybna z TABASCO, pomidorami i imbirem
Składniki na danie – Zupa rybna z TABASCO, pomidorami i imbirem:
- Ok. 1 kg korpusów i głów z kilku gatunków ryb np. łososia, pstrąga, szczupaka, karpia, sandacza
- 2-3 filety ulubionej ryby np. pstrąga lub sandacza
- 2 średnie marchewki
- 1 por
- 1 pietruszka
- Kawałek selera
- 1 średnia cebula
- 5-6 średnich pomidorów
- Kilka ząbków czosnku
- Kawałek imbiru
- Sos sojowy Kikkoman
- Kilka kropel sosu TABASCO®
- Liścielaurowe, ziele angielskie
- Szczypior
- Kolendra
- Sól, pieprz
Wykonanie:
Pomidory opalić nad palnikiem i obrać .Warzywa (marchew, seler, pietruszkę, cebulę) obrać, umyć i pokroić w mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka razem z korpusami rybnymi. Dodać 2-3 pokrojone w ćwiartki, opalone i obrane pomidory, kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego. Wszystko zalać wodą 2-3 cm ponad warzywa i korpusy rybne. Delikatnie posolić. Gotować około godziny na niewielkim ogniu, w międzyczasie odszumować i odcedzić. Do gorącego bulionu dodać pokrojone w drobną kostkę pozostałe opalone i obrane pomidory. Wrzucić także pokrojone na mniejsze kawałki filety rybne, pogotować jeszcze kilka minut. Do bulionu dodać starty czosnek i imbir. Wszystko doprawić do smaku sosem sojowym Kikkoman, TABASCO® i pieprzem. Przed podaniem dodać sporą ilość drobno posiekanego szczypiorku i świeżej kolendry.
Ambasadorem marki Kikkoman oraz TABASCO® jest Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, prowadzący kulinarny program TOP Chef. Miłośnik polskiej kuchni i naturalnych składników, proponuje wykorzystanie sosów Kikkoman oraz TABASCO® w rodzimej kuchni.