Zupa rybna z TABASCO, pomidorami i imbirem

Składniki na danie – Zupa rybna z TABASCO, pomidorami i imbirem:
- Ok. 1 kg korpusów i głów z kilku gatunków ryb np. łososia, pstrąga, szczupaka, karpia, sandacza
 - 2-3 filety ulubionej ryby np. pstrąga lub sandacza
 - 2 średnie marchewki
 - 1 por
 - 1 pietruszka
 - Kawałek selera
 - 1 średnia cebula
 - 5-6 średnich pomidorów
 - Kilka ząbków czosnku
 - Kawałek imbiru
 - Sos sojowy Kikkoman
 - Kilka kropel sosu TABASCO®
 - Liścielaurowe, ziele angielskie
 - Szczypior
 - Kolendra
 - Sól, pieprz
 
Wykonanie:
Pomidory opalić nad palnikiem i obrać .Warzywa (marchew, seler, pietruszkę, cebulę) obrać, umyć i pokroić w mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka razem z korpusami rybnymi. Dodać 2-3 pokrojone w ćwiartki, opalone i obrane pomidory, kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego. Wszystko zalać wodą 2-3 cm ponad warzywa i korpusy rybne. Delikatnie posolić. Gotować około godziny na niewielkim ogniu, w międzyczasie odszumować i odcedzić. Do gorącego bulionu dodać pokrojone w drobną kostkę pozostałe opalone i obrane pomidory. Wrzucić także pokrojone na mniejsze kawałki filety rybne, pogotować jeszcze kilka minut. Do bulionu dodać starty czosnek i imbir. Wszystko doprawić do smaku sosem sojowym Kikkoman, TABASCO® i pieprzem. Przed podaniem dodać sporą ilość drobno posiekanego szczypiorku i świeżej kolendry.
Ambasadorem marki Kikkoman oraz TABASCO® jest Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, prowadzący kulinarny program TOP Chef. Miłośnik polskiej kuchni i naturalnych składników, proponuje wykorzystanie sosów Kikkoman oraz TABASCO® w rodzimej kuchni.

 (225 głosów, średnia: 4,49 z 5)