Zupa porowo-ziemniaczana z dodatkiem boczku

Zupa porowo-ziemniaczana z dodatkiem boczku

Składniki na danie – Zupa porowo-ziemniaczana z dodatkiem boczku:

  • – 200 g wędzonego boczku,
  • – 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo-warzywnego Knorr,
  • – 300 g ziemniaków,
  • – pół pora (wyłącznie białe części),
  • – 2 średniej wielkości cebule,
  • – 200 ml śmietany 18%,
  • – 3 ząbki czosnku,
  • – szczypta pieprzu,
  • – 20 ml oleju słonecznikowego,
  • – 2 liście laurowe,
  • – 2 sztuki ziela angielskiego,
  • – niewielki pęczek szczypiorku,
  • – szczypta majeranku w proszku lub świeżego posiekanego majeranku.

Przygotowanie:

  1. Boczek pokrój w kostkę. Smaż go w rondlu na rozgrzanej wcześniej niewielkiej ilości oleju. Kiedy powstaną skwarki, wyjmij boczek i odłóż na talerz.
  2. Pora i cebulę pokrój w kostkę. Obrane i umyte ziemniaki poszatkuj w plastry. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia boczku zeszklij cebulę i pora. Wsyp ziemniaki i wszystko zalej 1,5 l Dopraw zielem angielskim, liściem laurowym i posiekanym czosnkiem. Na koniec dodaj 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo-warzywnego Knorr.
  3. Zupę gotuj na małym ogniu przez pół godziny – do czasu, aż ziemniaki będą rozgotowane. W następnej kolejności zmiksuj potrawę. Dodaj majeranek, czarny pieprz i sól, wymieszaj.
  4. Odlej kilka łyżek zupy do kubka i połącz je ze śmietanę. Zapraw zupę. Danie podawaj ze skwarkami z boczku i garścią posiekanego szczypiorku.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (187 głosów, średnia: 4,33 z 5)
zapisuję głos...