Zupa porowo-ziemniaczana z dodatkiem boczku

Zupa porowo-ziemniaczana z dodatkiem boczku

Składniki na danie – Zupa porowo-ziemniaczana z dodatkiem boczku:

  • – 200 g wędzonego boczku,
  • – 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo-warzywnego Knorr,
  • – 300 g ziemniaków,
  • – pół pora (wyłącznie białe części),
  • – 2 średniej wielkości cebule,
  • – 200 ml śmietany 18%,
  • – 3 ząbki czosnku,
  • – szczypta pieprzu,
  • – 20 ml oleju słonecznikowego,
  • – 2 liście laurowe,
  • – 2 sztuki ziela angielskiego,
  • – niewielki pęczek szczypiorku,
  • – szczypta majeranku w proszku lub świeżego posiekanego majeranku.

Przygotowanie:

  1. Boczek pokrój w kostkę. Smaż go w rondlu na rozgrzanej wcześniej niewielkiej ilości oleju. Kiedy powstaną skwarki, wyjmij boczek i odłóż na talerz.
  2. Pora i cebulę pokrój w kostkę. Obrane i umyte ziemniaki poszatkuj w plastry. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia boczku zeszklij cebulę i pora. Wsyp ziemniaki i wszystko zalej 1,5 l Dopraw zielem angielskim, liściem laurowym i posiekanym czosnkiem. Na koniec dodaj 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo-warzywnego Knorr.
  3. Zupę gotuj na małym ogniu przez pół godziny – do czasu, aż ziemniaki będą rozgotowane. W następnej kolejności zmiksuj potrawę. Dodaj majeranek, czarny pieprz i sól, wymieszaj.
  4. Odlej kilka łyżek zupy do kubka i połącz je ze śmietanę. Zapraw zupę. Danie podawaj ze skwarkami z boczku i garścią posiekanego szczypiorku.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (166 głosów, średnia: 4,36 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Kmakolagwa  9 kwietnia 2015 10:32

    Bardzo fajny przepis, ale nie dodawała bym boczku. Za bardzo kaloryczny i po prostu nie smaczny.

    Odpowiedz
  2. Wusia  9 kwietnia 2015 11:35

    Też robię tę zupę krem , ale bez boczku i z dużą ilością zielonej pietruszki.

    Odpowiedz
  3. bbo  9 kwietnia 2015 12:21

    A mi smakuje taki boczek. Jeśli tylko jest chudy i wędzony, to przepyszny.

    Odpowiedz
  4. martucha180  9 kwietnia 2015 13:46

    Najbardziej podoba mi sie boczek w tym przepisie.

    Odpowiedz
  5. macierzanka  9 kwietnia 2015 16:40

    Takiej zupy nigdy nie robiłam ,warto spróbować.

    Odpowiedz
  6. Gocha  9 kwietnia 2015 19:20

    Nie dla mnie przepis. Ja z kolei nie przepadam za porem w zupie

    Odpowiedz
  7. Ewelina  9 kwietnia 2015 21:27

    wyglada jak przetrawiona owsianka

    Odpowiedz
  8. lilkawodna  10 kwietnia 2015 11:38

    Już ją mam w przepiśniku. Jutro idę na rynek, kupię co trzeba i zabiorę się do gotowania.

    Odpowiedz
  9. Anita  10 kwietnia 2015 22:59

    oj nie dla mnie..

    Odpowiedz
  10. scrabble  12 kwietnia 2015 20:40

    Mniam, na pewno zrobię. Póki co najbardziej lubię krem z brokułów.

    Odpowiedz
  11. Olejnik  25 lipca 2015 14:58

    jeszcze takiej zupki nie jadłam ale lubię nowości więc napewno zrobię

    Odpowiedz
  12. martuska665  2 sierpnia 2015 16:07

    Z porem jeszcze zupy krem nie robiłam. trzeba będzie spróbować.

    Odpowiedz
  13. Margaretkaw  3 stycznia 2016 09:21

    Świetny pomysł na zupę, ale ograniczyłabym ilość boczku 🙂

    Odpowiedz
  14. MelaNika  2 sierpnia 2016 16:33

    Z pewnością jest pyszna 🙂

    Odpowiedz
  15. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 07:54

    Wszystko co z boczkiem jest pyszne, ale już go nie kupuję. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany