Redakcja, 1 sierpnia 2020
Zupa porowo-ziemniaczana z dodatkiem boczku
Składniki na danie – Zupa porowo-ziemniaczana z dodatkiem boczku:
- – 200 g wędzonego boczku,
- – 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo-warzywnego Knorr,
- – 300 g ziemniaków,
- – pół pora (wyłącznie białe części),
- – 2 średniej wielkości cebule,
- – 200 ml śmietany 18%,
- – 3 ząbki czosnku,
- – szczypta pieprzu,
- – 20 ml oleju słonecznikowego,
- – 2 liście laurowe,
- – 2 sztuki ziela angielskiego,
- – niewielki pęczek szczypiorku,
- – szczypta majeranku w proszku lub świeżego posiekanego majeranku.
Przygotowanie:
- Boczek pokrój w kostkę. Smaż go w rondlu na rozgrzanej wcześniej niewielkiej ilości oleju. Kiedy powstaną skwarki, wyjmij boczek i odłóż na talerz.
- Pora i cebulę pokrój w kostkę. Obrane i umyte ziemniaki poszatkuj w plastry. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia boczku zeszklij cebulę i pora. Wsyp ziemniaki i wszystko zalej 1,5 l Dopraw zielem angielskim, liściem laurowym i posiekanym czosnkiem. Na koniec dodaj 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo-warzywnego Knorr.
- Zupę gotuj na małym ogniu przez pół godziny – do czasu, aż ziemniaki będą rozgotowane. W następnej kolejności zmiksuj potrawę. Dodaj majeranek, czarny pieprz i sól, wymieszaj.
- Odlej kilka łyżek zupy do kubka i połącz je ze śmietanę. Zapraw zupę. Danie podawaj ze skwarkami z boczku i garścią posiekanego szczypiorku.