Zupa porowo-ziemniaczana
Składniki na danie: Zupa porowo-ziemniaczana
- 1/4 szklanki masła lub margaryny
- 2 duże pory, dokładnie umyte i posiekane
- 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 4 szklanki bulionu z kury
- 1 łyżki sosu TABASCO® Green
- 1/4 łyżeczki soli
- kwaśna śmietana lub jogurt
- posiekany szczypiorek do dekoracji
Sposób przygotowania:
W rondlu o pojemności ok. 3 litrów roztop na średnim ogniu masło. Dodaj pory i smaż przez 5 minut lub
do momentu, gdy będą one chrupiące i delikatne. Dodaj ziemniaki i smaż przez kolejne 5 minut, ciągle mieszając. Dodaj bulion z kury, sos TABASCO® Green oraz sól i doprowadź do wrzenia na dużym gazie. Zmniejsz gaz na mały, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut lub do momentu, gdy ziemniaki zmiękną.
W blenderze lub robocie kuchennym miksuj partiami zupę na purée. Przed podaniem udekoruj każdą porcję kleksem z kwaśnej śmietany lub jogurtu i posyp szczypiorkiem.