Zupa porowo-ziemniaczana

Zupa porowo-ziemniaczana

Składniki na danie: Zupa porowo-ziemniaczana 

  • 1/4 szklanki masła lub margaryny
  • 2 duże pory, dokładnie umyte i posiekane
  • 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 4 szklanki bulionu z kury
  • 1 łyżki sosu TABASCO® Green
  • 1/4 łyżeczki soli
  • kwaśna śmietana lub jogurt
  • posiekany szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania:

W rondlu o pojemności ok. 3  litrów roztop na średnim ogniu masło. Dodaj pory i smaż przez 5 minut lub
do momentu, gdy będą one chrupiące i delikatne. Dodaj ziemniaki i smaż przez kolejne 5 minut, ciągle mieszając. Dodaj bulion z kury, sos TABASCO® Green oraz sól i doprowadź do wrzenia na dużym gazie. Zmniejsz gaz na mały, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut lub do momentu, gdy ziemniaki zmiękną.
W blenderze lub robocie kuchennym miksuj partiami zupę na purée. Przed podaniem udekoruj każdą porcję kleksem z kwaśnej śmietany lub jogurtu i posyp szczypiorkiem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (218 głosów, średnia: 4,54 z 5)
loading... zapisuję głos...