Zupa pomidorowo-paprykowa z sosem sojowym i limonką

Zupa pomidorowo-paprykowa z sosem sojowym i limonką

Składniki na: Zupa pomidorowo-paprykowa z sosem sojowym i limonką

  • 550 gram poćwiartowanych pomidorów
  • 1 czerwona papryka, drobno pokrojona
  • 1 czerwona cebula, posiekana
  • 1/2 czerwonej papryczki chilli, posiekanej
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
  • 1 litr gorącego bulionu warzywnego
  • 1/2 na 400 gram odsączonej cieciorki
  • sok z 1 limonki
  • zielenina oraz grzanki do ozdobienia

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Ułożyć sitko na misce i łyżką wyjąć gniazda sienne pomidorów przyciskając do sitka. Wyrzucić gniazda sienne i pozostawić sok.

W żaroodpornym naczyniu umieścić ćwiartki pomidorów, paprykę, czerwoną cebulę, chilli oraz czosnek. Piec przez 30 minut.

Polać sosem sojowym Kikkoman oraz połową bulionu i ponownie włożyć do piekarnika na 20 minut. Dodać sok z pomidorów, pozostałą część bulionu oraz cieciorkę. Później partiami miksować blenderem na gładką masę.

Wlać do garnka i delikatnie podgrzać. Dodać sok z limonki. Rozdzielić na 4 porcje i ozdobić grzankami, zieleniną oraz odrobina cieciorki.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (181 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  1 sierpnia 2015 12:42

    Bardzo ciekawy przepis.

    Odpowiedz
  2. martuska665  1 sierpnia 2015 15:48

    Wygląda pysznie. Tylko na takiego lenia jak ja, zbyt dużo zachodu w zrobieniu…

    Odpowiedz
  3. martucha180  1 sierpnia 2015 19:09

    Trochę pracochłonne

    Odpowiedz
  4. Żanett  1 sierpnia 2015 21:38

    Bardzo podobną zupkę wczoraj zrobiłam, tylko zamiast ciecierzycy była soja 🙂

    Odpowiedz
  5. macierzanka  2 sierpnia 2015 11:44

    Takiej wersji pomidorowej nie znam , wygląda apetycznie.

    Odpowiedz
  6. Olejnik  2 sierpnia 2015 23:32

    wygląda na bardzo smaczną 🙂

    Odpowiedz
  7. Patriszia  3 sierpnia 2015 14:21

    Chętnie zjadłabym 🙂

    Odpowiedz
  8. Anita  22 sierpnia 2015 16:56

    rzadko jadam zupy 🙂

    Odpowiedz
  9. lilka  8 października 2015 16:52

    Ciekawa propozycja zrobie prodobnie jak nastepnym razem bede robic pomidorowa:)

    Odpowiedz
  10. xtina120  4 grudnia 2015 11:10

    Takiej jeszcze nie jadłam, zainteresowała mnie

    Odpowiedz
  11. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 08:13

    Teżtakiej nie jadłam. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz
  12. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 08:13

    Ale na pewno wypróbuję. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany