Zupa pomidorowo-paprykowa z sosem sojowym i limonką
Składniki na: Zupa pomidorowo-paprykowa z sosem sojowym i limonką
- 550 gram poćwiartowanych pomidorów
 - 1 czerwona papryka, drobno pokrojona
 - 1 czerwona cebula, posiekana
 - 1/2 czerwonej papryczki chilli, posiekanej
 - 1 ząbek czosnku, posiekany
 - 2 łyżki oleju słonecznikowego
 - 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
 - 1 litr gorącego bulionu warzywnego
 - 1/2 na 400 gram odsączonej cieciorki
 - sok z 1 limonki
 - zielenina oraz grzanki do ozdobienia
 
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Ułożyć sitko na misce i łyżką wyjąć gniazda sienne pomidorów przyciskając do sitka. Wyrzucić gniazda sienne i pozostawić sok.
W żaroodpornym naczyniu umieścić ćwiartki pomidorów, paprykę, czerwoną cebulę, chilli oraz czosnek. Piec przez 30 minut.
Polać sosem sojowym Kikkoman oraz połową bulionu i ponownie włożyć do piekarnika na 20 minut. Dodać sok z pomidorów, pozostałą część bulionu oraz cieciorkę. Później partiami miksować blenderem na gładką masę.
Wlać do garnka i delikatnie podgrzać. Dodać sok z limonki. Rozdzielić na 4 porcje i ozdobić grzankami, zieleniną oraz odrobina cieciorki.


 (233 głosów, średnia: 4,52 z 5)