Zupa pomidorowo-paprykowa z sosem sojowym i limonką
Składniki na: Zupa pomidorowo-paprykowa z sosem sojowym i limonką
- 550 gram poćwiartowanych pomidorów
- 1 czerwona papryka, drobno pokrojona
- 1 czerwona cebula, posiekana
- 1/2 czerwonej papryczki chilli, posiekanej
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
- 1 litr gorącego bulionu warzywnego
- 1/2 na 400 gram odsączonej cieciorki
- sok z 1 limonki
- zielenina oraz grzanki do ozdobienia
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Ułożyć sitko na misce i łyżką wyjąć gniazda sienne pomidorów przyciskając do sitka. Wyrzucić gniazda sienne i pozostawić sok.
W żaroodpornym naczyniu umieścić ćwiartki pomidorów, paprykę, czerwoną cebulę, chilli oraz czosnek. Piec przez 30 minut.
Polać sosem sojowym Kikkoman oraz połową bulionu i ponownie włożyć do piekarnika na 20 minut. Dodać sok z pomidorów, pozostałą część bulionu oraz cieciorkę. Później partiami miksować blenderem na gładką masę.
Wlać do garnka i delikatnie podgrzać. Dodać sok z limonki. Rozdzielić na 4 porcje i ozdobić grzankami, zieleniną oraz odrobina cieciorki.