Przepis na: Zupa piwna
Czas przygotowania dania: Zupa piwna – 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki na danie Zupa piwna:
- – 1,5 l jasnego piwa
- – Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
- – 3 dag masła
- – 2 dag mąki
- – 4 żółtka
- – 10 dag przecieru z jabłek gotowanych
- – goździki
- – cynamon
- – 5 łyżek płynnego miodu
- – starta skórka z cytryny, grzanki
Sposób przygotowania:
- Do rozgrzanego masła dodaj mąkę i wymieszaj. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
- Dopraw cynamonem, skórką cytrynową i Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Dodaj też miód i goździki.
- Podsmaż chwilę i wlej powoli piwo, szybko mieszając. Gotuj na małym ogniu 10 minut.
- Utrzyj żółtka z przecierem z jabłek. Połącz z niewielką ilością gorącego piwa i dodaj do garnka.
- Gotuj w kąpieli wodnej. Wstaw wszystko do większego naczynia z gorącą wodą i ubijaj około 5 minut. Zupę piwną podawaj z grzankami zaraz po przygotowaniu.
Zobacz także: Brokułowy krem z migdałami i bryndzą – wg Ewy Wachowicz