Łatwa zupa ostro-kwaśna z polędwicą w stylu chińskim

zupa_ostro_kwasna_z_poledwica

Składniki na danie: Zupa ostro-kwaśna z polędwicą

  • – polędwica wieprzowa surowa – 120 g
  • – Rosół z kury Knorr – 2 szt.
  • – grzyby mun – 4 szt.
  • – jajko – 1 szt.
  • – sos sojowy – 2 łyżki
  • – biały ocet winny – 1 łyżka
  • – wódka – 1 łyżka
  • – mąka kukurydziana – 2 łyżki
  • – szczypiorek – 2 łyżki
  • – woda – 1 l

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby namocz według przepisu na opakowaniu, a następnie pokrój kapelusze na ćwiartki.
  2. Mięso pokrój na małe i cienkie paseczki, a jajko roztrzep.
  3. Do esencjonalnego wywaru przygotowanego z bulionem Knorr wrzuć mięso oraz grzyby. Gotuj przez 2 minuty i dodaj wódkę, ocet i sos sojowy. Gotuj kolejne 2 minuty.
  4.  Mąkę rozetrzyj z niewielką ilością wody i dodaj do zupy.
  5.  Jajko wlej do zupy cienkim strumykiem i mieszaj, aż się zetnie i podzieli na włókna. Zupę podawaj posypaną szczypiorkiem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (155 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. xtina120  27 lutego 2016 13:14

    Słodko-kwaśnych nie lubię ale na ostro-kwaśną pewnie bym się skusiła 😉

    Odpowiedz
  2. Żanett  27 lutego 2016 14:23

    Ja chętnie bym spróbowała 🙂

    Odpowiedz
  3. martucha180  27 lutego 2016 15:22

    Jakoś nie jestem przekonana co do tej zupy

    Odpowiedz
  4. Kaja  27 lutego 2016 15:26

    aż się głodna zrobiłam 😀

    Odpowiedz
  5. Melrose  27 lutego 2016 15:58

    Przepadam za kuchnią azjatycką. Ten przepis jest prosty, a składniki łatwo dostępne. 🙂

    Odpowiedz
  6. Aneta  27 lutego 2016 16:06

    Ciekawa zupka 🙂

    Odpowiedz
  7. martus2833  27 lutego 2016 17:26

    Lubię połączenie słodko – kwaśne. Ale „esencjonalny wywar przygotowanego z bulionem Knorr” zastąpiłabym domowym bulionem. Kostki rosołowe nie są ani smaczne ani zdrowe.

    Odpowiedz
  8. bbo  27 lutego 2016 17:28

    Lubię! Tylko powiedzcie mi: po jakie licho tam potrzebny kieliszek wódki??? To przepis na zupę rodzinną? Ktoś chciał dobrze, a wyszło jak zwykle 🙂

    Odpowiedz
    • bbo  27 lutego 2016 17:29

      Sprostowanie: łyżka, a nie cały kieliszek…. Ale nadal nie wiem po co?

      Odpowiedz
      • Redakcja  27 lutego 2016 18:13

        Dodatek wódki wzmocnia smak zupy. Ponadto powinien spowodować, że odżywcze składniki zupy zostaną szybciej wchłonięte przez organizm.

        Odpowiedz
  9. Wusia  27 lutego 2016 20:06

    Chińszczyzna w każdej postaci to dania szybkie i bardzo ,bardzo smaczne.Jak na kuchnię azjatycką to ten przepis ma mało warzyw i ja sama bym właśnie wzbogaciła go pokrojonymi w słupki jarzynami.

    Odpowiedz
  10. as_sa  27 lutego 2016 22:11

    mniam

    Odpowiedz
  11. Hidari11  28 lutego 2016 12:02

    Jestem bafdzo ciekawa, jak to smakuje. Lubię kwaśne i pikantne potrawy, a ta zupa łączy oba smaki. Muszę wypróbować przepis.

    Odpowiedz
  12. Ewcia  28 lutego 2016 14:27

    Chyba artykuł sponsoruje firma Knorr (rosół z kury Knorr). Nie używam żadnych sztucznych polepszaczy smaku. Przepis ogólnie ok. Zamiast kostki rosołowej lepszy naturalny wywar z kury! Niestety trzeba wcześniej ugotować, ale jak zostanie na drugi dzień z obiadu to można ugotować zupkę ostro – kwaśną z polędwicą 😀

    Odpowiedz
  13. raczek  28 lutego 2016 20:28

    Przepis wart wypróbowania, jak zostanie rosół z niedzieli trzeba będzie ugotować ta zupkę, zobaczymy, wypróbujemy … ciekawe… można sobie smaki trochę ulepszyć po swojemu 🙂

    Odpowiedz
  14. hml  29 lutego 2016 10:48

    mniam mniam mniammmmmm 🙂

    Odpowiedz
  15. lilkawodna  27 marca 2016 17:13

    Bardzo lubie takie azjatyckie dania i powiew orientu w kuchni. Do tego lubię poledwice więc na pewno takie połączenie ulubionego mięsa i chińskich przypraw na pewno by mi się spodobało.

    Odpowiedz
  16. Patriszia  27 marca 2016 19:48

    Myślę, że taka zupa by mi smakowała 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany