Łatwa zupa ostro-kwaśna z polędwicą w stylu chińskim
Składniki na danie: Zupa ostro-kwaśna z polędwicą
- – polędwica wieprzowa surowa – 120 g
- – Rosół z kury Knorr – 2 szt.
- – grzyby mun – 4 szt.
- – jajko – 1 szt.
- – sos sojowy – 2 łyżki
- – biały ocet winny – 1 łyżka
- – wódka – 1 łyżka
- – mąka kukurydziana – 2 łyżki
- – szczypiorek – 2 łyżki
- – woda – 1 l
Sposób przygotowania:
- Grzyby namocz według przepisu na opakowaniu, a następnie pokrój kapelusze na ćwiartki.
- Mięso pokrój na małe i cienkie paseczki, a jajko roztrzep.
- Do esencjonalnego wywaru przygotowanego z bulionem Knorr wrzuć mięso oraz grzyby. Gotuj przez 2 minuty i dodaj wódkę, ocet i sos sojowy. Gotuj kolejne 2 minuty.
- Mąkę rozetrzyj z niewielką ilością wody i dodaj do zupy.
- Jajko wlej do zupy cienkim strumykiem i mieszaj, aż się zetnie i podzieli na włókna. Zupę podawaj posypaną szczypiorkiem.
Komentarze
Słodko-kwaśnych nie lubię ale na ostro-kwaśną pewnie bym się skusiła 😉
Ja chętnie bym spróbowała 🙂
Jakoś nie jestem przekonana co do tej zupy
aż się głodna zrobiłam 😀
Przepadam za kuchnią azjatycką. Ten przepis jest prosty, a składniki łatwo dostępne. 🙂
Ciekawa zupka 🙂
Lubię połączenie słodko – kwaśne. Ale „esencjonalny wywar przygotowanego z bulionem Knorr” zastąpiłabym domowym bulionem. Kostki rosołowe nie są ani smaczne ani zdrowe.
Lubię! Tylko powiedzcie mi: po jakie licho tam potrzebny kieliszek wódki??? To przepis na zupę rodzinną? Ktoś chciał dobrze, a wyszło jak zwykle 🙂
Sprostowanie: łyżka, a nie cały kieliszek…. Ale nadal nie wiem po co?
Dodatek wódki wzmocnia smak zupy. Ponadto powinien spowodować, że odżywcze składniki zupy zostaną szybciej wchłonięte przez organizm.
Chińszczyzna w każdej postaci to dania szybkie i bardzo ,bardzo smaczne.Jak na kuchnię azjatycką to ten przepis ma mało warzyw i ja sama bym właśnie wzbogaciła go pokrojonymi w słupki jarzynami.
mniam
Jestem bafdzo ciekawa, jak to smakuje. Lubię kwaśne i pikantne potrawy, a ta zupa łączy oba smaki. Muszę wypróbować przepis.
Chyba artykuł sponsoruje firma Knorr (rosół z kury Knorr). Nie używam żadnych sztucznych polepszaczy smaku. Przepis ogólnie ok. Zamiast kostki rosołowej lepszy naturalny wywar z kury! Niestety trzeba wcześniej ugotować, ale jak zostanie na drugi dzień z obiadu to można ugotować zupkę ostro – kwaśną z polędwicą 😀
Przepis wart wypróbowania, jak zostanie rosół z niedzieli trzeba będzie ugotować ta zupkę, zobaczymy, wypróbujemy … ciekawe… można sobie smaki trochę ulepszyć po swojemu 🙂
mniam mniam mniammmmmm 🙂
Bardzo lubie takie azjatyckie dania i powiew orientu w kuchni. Do tego lubię poledwice więc na pewno takie połączenie ulubionego mięsa i chińskich przypraw na pewno by mi się spodobało.
Myślę, że taka zupa by mi smakowała 🙂