Łatwa zupa ostro-kwaśna z polędwicą w stylu chińskim

zupa_ostro_kwasna_z_poledwica

Składniki na danie: Zupa ostro-kwaśna z polędwicą

  • – polędwica wieprzowa surowa – 120 g
  • – Rosół z kury Knorr – 2 szt.
  • – grzyby mun – 4 szt.
  • – jajko – 1 szt.
  • – sos sojowy – 2 łyżki
  • – biały ocet winny – 1 łyżka
  • – wódka – 1 łyżka
  • – mąka kukurydziana – 2 łyżki
  • – szczypiorek – 2 łyżki
  • – woda – 1 l

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby namocz według przepisu na opakowaniu, a następnie pokrój kapelusze na ćwiartki.
  2. Mięso pokrój na małe i cienkie paseczki, a jajko roztrzep.
  3. Do esencjonalnego wywaru przygotowanego z bulionem Knorr wrzuć mięso oraz grzyby. Gotuj przez 2 minuty i dodaj wódkę, ocet i sos sojowy. Gotuj kolejne 2 minuty.
  4.  Mąkę rozetrzyj z niewielką ilością wody i dodaj do zupy.
  5.  Jajko wlej do zupy cienkim strumykiem i mieszaj, aż się zetnie i podzieli na włókna. Zupę podawaj posypaną szczypiorkiem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (219 głosów, średnia: 4,43 z 5)
zapisuję głos...