Redakcja, 1 sierpnia 2020
Łatwa zupa ostro-kwaśna z polędwicą w stylu chińskim
Składniki na danie: Zupa ostro-kwaśna z polędwicą
- – polędwica wieprzowa surowa – 120 g
- – Rosół z kury Knorr – 2 szt.
- – grzyby mun – 4 szt.
- – jajko – 1 szt.
- – sos sojowy – 2 łyżki
- – biały ocet winny – 1 łyżka
- – wódka – 1 łyżka
- – mąka kukurydziana – 2 łyżki
- – szczypiorek – 2 łyżki
- – woda – 1 l
Sposób przygotowania:
- Grzyby namocz według przepisu na opakowaniu, a następnie pokrój kapelusze na ćwiartki.
- Mięso pokrój na małe i cienkie paseczki, a jajko roztrzep.
- Do esencjonalnego wywaru przygotowanego z bulionem Knorr wrzuć mięso oraz grzyby. Gotuj przez 2 minuty i dodaj wódkę, ocet i sos sojowy. Gotuj kolejne 2 minuty.
- Mąkę rozetrzyj z niewielką ilością wody i dodaj do zupy.
- Jajko wlej do zupy cienkim strumykiem i mieszaj, aż się zetnie i podzieli na włókna. Zupę podawaj posypaną szczypiorkiem.