Przepis na: Zupa marchwiowa z nutą limonki

Zupa marchwiowa z nutą limonki

Składniki na danie: Zupa marchwiowa z nutą limonki

  • 700 g marchwi
  • 1 mała cebula
  • sok wyciśnięty z 3 limonek
  • 1 cm imbiru (drobno startego)
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 500 ml filtrowanej wody BRITA
  • łyżka śmietany 18%
  • sól, pieprz – do smaku
  • świeża kolendra lub kiełki – do dekoracji

 

Przygotowanie:

Obierz marchewki i cebulę i pokrój je cienko. Podsmaż warzywa przez chwilę na dużym ogniu, na oliwie z oliwek.  Zmniejsz ogień i zalej warzywa sokiem z limonek. Dodaj starty imbir i pozostaw na ogniu. Gotuj przez 15-20 minut. Wymieszaj dokładnie, przepuść mieszankę przez sito. Dodaj 250-500 ml wody filtrowanej BRITA, w zależności od tego, jaką gęstość zupy chcesz uzyskać. Gotuj jeszcze kilka minut, dopraw solą, pieprzem. Serwuj zupę udekorowaną świeżą kolendrą lub kiełkami oraz kleksem śmietany.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (181 głosów, średnia: 4,64 z 5)
zapisuję głos...