Przepis na: Zupa marchwiowa z nutą limonki
Składniki na danie: Zupa marchwiowa z nutą limonki
- 700 g marchwi
- 1 mała cebula
- sok wyciśnięty z 3 limonek
- 1 cm imbiru (drobno startego)
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 500 ml filtrowanej wody BRITA
- łyżka śmietany 18%
- sól, pieprz – do smaku
- świeża kolendra lub kiełki – do dekoracji
Przygotowanie:
Obierz marchewki i cebulę i pokrój je cienko. Podsmaż warzywa przez chwilę na dużym ogniu, na oliwie z oliwek. Zmniejsz ogień i zalej warzywa sokiem z limonek. Dodaj starty imbir i pozostaw na ogniu. Gotuj przez 15-20 minut. Wymieszaj dokładnie, przepuść mieszankę przez sito. Dodaj 250-500 ml wody filtrowanej BRITA, w zależności od tego, jaką gęstość zupy chcesz uzyskać. Gotuj jeszcze kilka minut, dopraw solą, pieprzem. Serwuj zupę udekorowaną świeżą kolendrą lub kiełkami oraz kleksem śmietany.